Persbericht | Farm Food versus Brucella suis

Begin augustus 2017 verscheen er een bericht in de media betreffende de vondst van de bacterie Brucella suis in rauwe hondenvoeding met Zuid-Amerikaans hazenvlees.

Om eventuele ongerustheid bij gebruikers of toekomstige gebruikers van Farm Food HE en Fresh weg te nemen willen we graag het nieuwsbericht enigszins nuanceren. Overigens gebruiken wij in geen énkel recept enige vorm van hazenvlees. Wij gebruiken in Farm Food HE, Fresh diepvries en Menu alleen rundvlees en runderpens.

De bacterie is in december 2016 gevonden bij 1 hond die is besmet na het eten van rauwe voeding met hazenvlees. Uiteraard is dat 1 hond teveel, laten we dat vooropstellen. Echter de reden dat het nu pas bekend is geworden heeft mogelijk te maken met het standpunt van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit; omdat het om een alleenstaand geval gaat, gaan zij er vanuit dat het risico zeer klein is en er geen reden was om alarm te slaan.

Bij al het rauwe vlees is het overigens altijd belangrijk dat u bij de bereiding én de bewaring ervan goede hygiëne-maatregelen in acht neemt om een besmetting met kwaadaardige bacteriën te voorkomen. Dit geldt zowel voor voedsel wat u voor uzelf klaarmaakt of het voedsel (waaronder vers vlees) wat bestemd is voor uw hond. Dit houdt in dat u keukengerei na gebruik goed schoonmaakt en zorgt dat u uw handen wast na de bereiding ongeacht welk vlees u heeft bereidt. Farm Food Fresh bevat beslist niet meer bacteriën dan welk vlees ook dat u koopt bij slager of supermarkt.

Hiermee proberen wij aan te geven dat een eventuele bacteriële besmetting bij mens of hond niet afkomstig hoeft te zijn van het geven van rauw vlees maar dat het ook een andere oorzaak kan hebben.

Onze productielocatie staat onder controle van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) om o.a. op deze manier de voedselveiligheid te waarborgen. Het vlees dat wij gebruiken wordt regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van eventuele schadelijke bacteriën.