Nieuw energieneutraal en duurzaam pand

Ruim 3,5 jaar geleden ontstond er in ons familiebedrijf het eerste idee voor een nieuw, klimaatneutraal pand. Nadat wij onze ideeën op papier hadden gezet, schakelden we bouwbedrijf Nieuwenhuis in om mee te denken over de mogelijkheden. Vorige week was het dan eindelijk zover: we verhuisden naar het nieuwe pand aan de rand van het industrieterrein ’t Lochter III in Nijverdal.

CO2-neutraal pand

In februari 2016 hadden we al de eerste gedachtespinsels over het nieuwe pand. Ruim 3,5 jaar later zitten we dan eindelijk in ons CO2-neutraal EPC0-pand. We wilden een nieuwe locatie waar we met al onze medewerkers op één plek konden werken. Onze wens was dat dit een energieneutraal pand was. We hebben advies ingewonnen bij bouwbedrijf Nieuwenhuis. Zij hebben de mogelijkheden in kaart gebracht, het ontwerp gemaakt en uiteindelijk zelfs het hele proces geleid.

In een EPC0-gebouw wordt de CO2 gecompenseerd door energie op te wekken. Dit betekent niet dat we zelf geen CO2 uitstoten. We hebben drie kleine gasketels waar we dankzij de goede isolatie van het pand de gehele 7000 m2  mee verwarmen. Met de 752 zonnepanelen die we op het dak hebben wekken we energie op en compenseren we onze eigen uitstoot. De warmwatervoorzieningen zijn op basis van elektriciteit.

Duurzame maatregelen

Het plaatsen van zonnepanelen is niet de enige duurzame maatregel die wij hebben getroffen voor het nieuwe pand. Er zijn nog een tal van andere zaken die bijdragen aan een goed milieu en prettige werkomgeving. Zo is het hout dat is gebruikt voor onder andere de deuren, trap en balie voorzien van het FSC-keurmerk. Onze tafels in de kantine zijn gemaakt van metaal in combinatie met mangohout. Dit hout is afkomstig van de mangoboom, die na 8 tot 10 jaar geen vruchten meer heeft en pas op dat moment wordt gekapt. Van het gekapte hout worden vervolgens meubels gemaakt, waaronder onze tafels.

Daarnaast zijn er nog meer duurzame maatregelen. De afwatering van het dak gaat niet via het riool, maar via de naastgelegen vijver. In het geval van brand wordt dit water gebruikt om mee te blussen. Daarnaast hebben we sinds de verhuizing minder autokosten en CO2-uitstoot, omdat we met alle medewerkers op één locatie zitten en we zoveel mogelijk met partners en leveranciers uit de buurt werken. Ook scheiden we uiteraard zoveel mogelijk ons afval, zoals hout, plastic en rest. Het karton wordt hergebruikt in de verpakkingen.

Sociale duurzaamheid

Duurzaamheid betekent niet alleen dat het goed is voor het milieu, maar het betreft ook een sociaal aspect. In ons nieuwe pand hebben we voldoende ruimte om de 20 tot 25 medewerkers (met een afstand tot de arbeidsmarkt) van Soweco een mooie werkplek te bieden. Op deze plek hebben zij alle ruimte voor werkzaamheden als kauwkluiven inpakken, zakjes vullen voor monsters, geweien zagen, stickers plakken enzovoort.

Optimaal werkklimaat

Ook voor onze medewerkers wordt er een zo prettig mogelijke werkomgeving gecreëerd. Het gehele pand is voorzien van vloerverwarming. Doordat warmte altijd opstijgt, is dit de meest efficiënte manier van verwarmen. De automatische zonneschermen zorgen er daarnaast voor dat het klimaat binnen aangenaam blijft en de airco niet onnodig koude lucht hoeft te blazen. Er zijn daglichtlampen, elektrisch verstelbare zit-stabureaus, geluiddempende plafonds en er komen nog plantenwanden. Dit alles maakt het werkklimaat zo optimaal mogelijk.