Persbericht | Het geven van rauw vlees aan honden en de vermeende gevaren

Op 12 januari 2018 verscheen er een wederom een artikel in de Telegraaf m.b.t. het geven van rauw vlees aan honden en de vermeende gevaren (zoals mogelijke ziekten i.v.m. bacteriën) hiervan. Als het gaat om vers vlees en een mogelijke bacteriële besmetting: hier kunnen we heel lang of kort over zijn. In september 2015 verscheen er ook een artikel in de Telegraaf. Hieronder vindt u nogmaals onze visie aangaande vers vlees en bacteriën.

We kunnen hier eigenlijk heel kort over zijn. Er zijn op dit moment veel verschillende kwaliteiten en soorten vers vlees beschikbaar zoals zelf gekocht vlees bij de slager, samengestelde vleespakketten, bijproducten van de slachterij (die de hondenbezitter zelf moet mengen) en fabrieksmatig geproduceerd vers vlees (Zoals Farm Food Fresh) aangevuld met vitaminen en mineralen om het vlees nutritioneel compleet te maken.

Om eventuele ongerustheid bij gebruikers of toekomstige gebruikers van Farm Food Fresh (of andere vers-vlees-voeding) weg te nemen willen we graag de stellingen in het artikel in de Telegraaf van 12 januari 2018 enigszins nuanceren.

Bij al het rauwe vlees is het altijd belangrijk dat u bij de bereiding én de bewaring ervan goede hygiëne-maatregelen in acht neemt om een besmetting met bacteriën te voorkomen. Dit geldt zowel voor voedsel wat u voor uzelf klaarmaakt of het voedsel (waaronder vers vlees) wat bestemd is voor uw hond. Dit houdt in dat u keuken-gerei na gebruik goed schoonmaakt en zorgt dat u uw handen wast na de bereiding ongeacht welk vlees u heeft bereidt. Farm Food Fresh bevat beslist niet meer bacteriën dan welk vlees u ook koopt bij slager of supermarkt. Ook maken wij in onze producten geen enkel gebruik van kippenvlees.

Onze productielocatie staat, net als bij de productie van humane voeding, onder controle van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) om op deze manier de voedselveiligheid te waarborgen. Het vlees dat wij gebruiken wordt dus maandelijks gecontroleerd op de bacteriën die genoemd worden in het artikel.

Het in acht nemen van goede hygiëne om besmetting te voorkomen geldt overigens niet alleen voor rauw vlees. Wij vinden het noodzakelijk om u te informeren over voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor een bacterie-besmetting (bron: Kennisblad Salmonella Spp van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Hiermee proberen wij aan te geven dat een eventuele bacteriële besmetting bij mens of hond niet afkomstig hoeft te zijn van het geven van rauw vlees maar dat het ook een andere oorzaak kan hebben.

Natuurlijk moet u, net als bij het vlees wat u voor u zelf bereid, de nodige hygiëne-maatregelen in acht nemen. Wij vinden voorlichting hierover erg belangrijk en hebben hiervoor een kort instructie-filmpje beschikbaar. Bekijk dit filmpje hier. https://www.youtube.com/watch?v=PbEBu_ORMsA

Wilt u zien hoe Farm Food Fresh wordt gemaakt? Bekijk dan hier het productieproces.