Farm Food Rawhide | Garantie

Standpunt Farm Food B.V.
ten aanzien van negatieve berichtgeving over Rawhide op Facebook en Internet.

Al enkele jaren worden er via Facebook en diverse, vooral Amerikaanse, internetsites berichten verspreid over schadelijke productiemethodes van kauwkluiven. Hierbij worden alle kauwkluiven over één kam geschoren onder de noemer Rawhide. Hoewel dit ons inziens vooral gericht is op bangmakerij (zonder gefundeerd te zijn op feiten), begrijpen wij eventuele ongerustheid bij de consument volkomen. Vandaar dat wij u graag willen informeren over de kwaliteit van onze Farm Food Rawhide. Er zijn vele verschillende kwaliteiten kauwkluiven beschikbaar die gemaakt zijn van huid (in de volksmond vaak Rawhide genoemd). Veel kluiven worden gemaakt van gelooide huid (oftewel de lederhuid). Farm Food verkoopt al sinds 1996 Rawhide kluiven die gemaakt worden van onderhuids bindweefsel. Bij de productie van onze kluiven wordt geen gebruik gemaakt van de lederhuid. We weten dat er in sommige landen bij de productie van hondenkluiven verschillende chemicaliën gebruikt worden om de huiden te conserveren voordat ze verwerkt worden tot hondenkluif. Deze conservering wordt toegepast omdat de huiden vaak lang onderweg zijn voordat ze de productie locatie bereiken. Deze landen liggen veelal in het verre oosten. Ook worden er diverse chemicaliën gebruikt om de haren te verwijderen.

Farm-Food-Rawhide - Farm-Food-Rawhide-Garantie-NL.jpgFarm Food maakt bij de productie van haar kluiven absoluut geen gebruik van deze chemicaliën (in de meeste gevallen zijn dit metaalzouten). We weten welk negatief effect ze kunnen hebben op de gezondheid van honden. Het onderhuids bindweefsel wordt vers aangeleverd bij onze productie locatie. Het gebruik van dergelijke chemicaliën is dus gewoonweg niet nodig. Bovendien wordt het onderhuids bindweefsel al in een eerdere productiestap losgemaakt van de lederhuid. Het onderhuids bindweefsel komt dus nooit in aanraking met de chemicaliën die gebruikt worden om de haren te verwijderen. Wij laten onze producten ook regelmatig onderzoeken op onder andere Arseen, Lood, Cadmium en Kwik. Dit zijn de metalen die over het algemeen het meeste aanwezig zijn in de metaalzouten die gebruikt kunnen worden voor de conservering. Hetzelfde onderhuids bindweefsel dat wij voor onze kluiven gebruiken bestaat uit collageen en wordt ook gebruikt door de voedingsmiddelenindustrie om gelatine van te maken. Gelatine wordt voor allerlei toepassingen gebruikt zoals frisdrank, snoepgoed (winegums), soepen en pudding maar ook wordt het veelvuldig gebruikt voor omhulsels van medicijnen. Dit laatste geeft ons inziens goed weer met wat voor kwaliteit Rawhide we werken. Als er één sector is die de grondstoffen goed controleert voordat deze mogen worden gebruikt dan is het de farmaceutische sector!

In het stuk dat (op dit moment) rondgaat op Facebook wordt ook gerefereerd aan het bleken van huiden door middel van chloor en waterstofperoxide. Om huiden daadwerkelijk te bleken met waterstofperoxide zijn hele hoge concentraties nodig (tot 10%). Het onderhuids bindweefsel dat wij gebruiken voor onze Rawhide heeft van nature een crème-witte kleur en wordt niet gebleekt. We gebruiken echter wel een lage concentratie waterstofperoxide (minder dan 3%) om eventueel aanwezig bacteriën te doden. Deze concentratie is onschadelijk en wordt tijdens het productieproces verwijderd door het wassen met water. De waterstofperoxide wordt tijdens het wassen volledig gesplitst in water (H2O) en zuurstof (O2). Het is zelfs zo dat ons lichaam zelf ook lage concentraties waterstofperoxide aanmaakt.De crème-witte kleur van het onderhuids bindweefsel blijft tijdens het productieproces behouden. Wij maken geen gebruik van kleurstoffen om onvolkomenheden zoals vlekjes of verkleuringen op de Rawhide te verbergen. Rawhide is en blijft een natuurproduct en het kan dus voor komen dat het niet stralend wit is. ‘What you see is what you get.’

Tevens wordt er melding gemaakt dat er bij de productie van Rawhide lijm gebruikt wordt. Wij maken in het productieproces nooit gebruik van lijm. Uiteraard weten we niet hoe dit zit bij andere ‘rawhide’ producten. Onderhuids bindweefsel heeft tijdens het droogproces en het feit dat het uit collageen bestaat, een zelfklevende werking waardoor het zijn vorm behoudt als het droog is. Het gebruik van lijm is dus simpelweg niet nodig.Onze Rawhide kwam voorheen uit Zuid Amerika, maar sinds een aantal jaar hebben we een productie-overeenkomst met een leverancier in Turkije die we regelmatig bezoeken om de kwaliteit te waarborgen. Veel kauwkluiven komen uit Azië (vooral China, Thailand en India). De kwaliteit van de kauwkluiven uit deze landen kan vaak nogal te wensen overlaten en het productieproces is heel moeilijk te controleren. Daarom laten wij de kluiven uit deze landen ook links liggen. Het stuk waaraan gerefereerd wordt circuleert al een aantal jaren op internet en facebook en waarschijnlijk naar aanleiding daarvan heeft het televisieprogramma “Keuringsdienst van Waarde” in 2014 hierover een item gemaakt. Onze directeur en eigenaar van Farm Food, Gerrit de Weerd, heeft zelfs een nuttige bijdrage aan dit programma kunnen leveren omdat hij destijds door de programmamakers werd benaderd. Het stuk waaraan gerefereerd wordt, is goed weergegeven in het programma.

Hierna vindt u de link naar het programma.

https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/02-10-2014/KN_1662280/2014/KN_1655504

(vanaf 22 minuten en 5 seconden hoort u een het gesprek met Gerrit de Weerd).

U weet, vast en zeker, dat er heel veel verschillende kwaliteiten kauwkluiven op de markt verkrijgbaar zijn. Helaas worden vaak alle geknoopte kluiven over één kam geschoren als “Rawhide”; wat ons inziens niet correct is. Wij hopen dat we door middel van deze uitleg een stuk van de ongerustheid bij u kunnen wegnemen en een tegengeluid kunnen bieden tegen de “bangmakerij” die op dit moment op internet gaande is. Mocht u naar aanleiding van deze uitleg verder nog vragen hebben dan mag u uiteraard altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag. Wilt u deze uitleg in digitale vorm ontvangen, neem dan alstublieft contact met ons op. Wij sturen u het document graag toe.

Namens het Farm Food team,
Vriendelijke groet,
Maarten de Weerd – Kwaliteitsmanager en voedingsdeskundige