Waarom gebruiken wij geen kikkererwt of zoete aardappel als ingrediënt?

Kikkererwten en andere peulvruchten (dus ook sojabonen) bevatten twee zeer negatieve stoffen, namelijk:

Antigenen

Een antigeen is een molecuul dat in staat is een reactie van het afweersysteem op te wekken waarbij antistoffen worden aangemaakt. Wanneer virussen en bacteriën het lichaam binnendringen worden deze erkend als lichaamsvreemd, waarna een afweerreactie op gang komt en genezing bereikt kan worden. Als het binnendringende molecuul geen bacterie of virus is en dus niet écht kwaad kan, is een afweerreactie juist ongewenst. Maar wanneer het molecuul niet erkend wordt als onschuldig komt eenzelfde afweerreactie op gang, met als gevolg een allergische reactie. Zaden van vlinderbloemigen, waaronder (kikker)erwten maar ook sojabonen, bevatten eiwitmoleculen die niet door de enzymen (trypsine) in de darm kunnen worden afgebroken, maar zo klein zijn dat ze in de darmwand kunnen worden opgenomen en daar een afweerreactie geven zoals boven omschreven. Mochten er op deze manier meerdere kleine ontstekinkjes in de darmwand ontstaan, dan bestaat het gevaar van het zogenaamde lekkedarmsyndroom met alle gevolgen van dien.

Niet verteerbare suikers zoals raffinose en stachyose.

Raffinose en stachyose zijn onverteerbare suikers die een rol spelen bij de bescherming van plantencellen tegen onder andere koude en droogte. Bij het consumeren van sommige levensmiddelen zoals zoete aardappelen/bataat, bonen en erwten kunnen raffinose en stachyose winderigheid veroorzaken. Dit gebeurt doordat deze suikers niet verteerd worden in de dunne darm, maar pas worden afgebroken in de dikke darm. Hierdoor ontstaan gassen (waterstofgas en koolstofdioxide). Denk hierbij aan het effect van een flinke pan erwtensoep op het vuur. Sojaolie bevat overigens geen eiwitten en suikers, en daarmee ook geen antigenen of onverteerbare suikers.