Waarom gebruiken wij geen aardappel als ingrediënt?

Je ziet tegenwoordig steeds meer voeders waarin aardappel  is verwerkt als zetmeelbron, zodat de claim graanvrij gebruikt kan worden. Aardappelen zijn afkomstig uit het Andesgebergte van Zuid-Amerika en deden pas hun intrede in Europa tijdens de middeleeuwen, nadat ze omstreeks het jaar 1500 na Christus door de Spanjaarden werden ontdekt. Aardappelen zijn familie van de nachtschade-planten en bevatten van nature de giftige stoffen solanine en chaconine (glycoalkaloïden) om insecten te weren. Het is algemeen bekend dat het eten van de besjes van de aardappelplant erg schadelijk is voor de gezondheid. De giftige stof in de besjes zit ook in de aardappel zelf (echter in een lager gehalte). Zou je een hond zijn hele leven lang een voer geven met aardappel, dan is de kans groot dat de giftige stoffen in het lichaam worden opgeslagen, met alle negatieve gevolgen van dien.

Glycoalkaloïden hebben de nare eigenschap om onder andere de darmvlokken en darmwand aan te tasten. Dit komt met name voor bij jongere dieren of dieren met een slechte darmgezondheid. De darmvlokken verkleinen en het aantal vermindert. De darmvlokken kunnen ook niet meer aangroeien. Hierdoor wordt de verteerbaarheid en de opname van het voer aanzienlijk lager en blijft de groei en ontwikkeling van de dieren achter. Glycoalkaloïden verdwijnen niet als aardappelen worden verhit of gekookt. Dit houdt dus in dat de stoffen tijdens het productieproces van het voer ook niet verdwijnen.

Wij mensen krijgen deze stoffen natuurlijk ook binnen als wij aardappelen eten. Maar aangezien wij tegenwoordig veel meer afwisseling hebben in ons dieet krijgen we – in verhouding tot de hond wanneer die zijn hele leven lang een voer eet met aardappel – veel minder glycoalkaloïden binnen. Verder is bekend dat voeders op basis van aardappel aanzienlijk slechter verteerbaar zijn in vergelijking met voeders die mais, tarwe, rijst of sorghum bevatten.

Noot: Denk er hierbij ook aan dat aardappel, in tegenstelling tot zaden, op geen enkele wijze voorkwam in het menu van de wolf. Alle prooidieren zoals knaagdieren, gevogelte en grote grazers zullen de aardappel vermijden vanwege de giftige stoffen.