Waarom eten kleine honden/pups in verhouding meer dan grote/volwassen honden?

De hond stamt af van de wolf. De diversiteit aan hondenrassen kan nog zo groot en uiteenlopend zijn, toch hebben ze allemaal één ding gemeen, namelijk: de spijsvertering. Deze werkt bij onze honden al sinds de oertijd nog precies hetzelfde. In de natuur eten alle wilde hondachtigen, van klein tot groot en van jong tot oud, naar hun (energie)behoefte uit één en hetzelfde voedselaanbod!

Zoals u misschien in onze voedingstabel wel eens gezien heeft variëren de hoeveelheden per kilogram lichaamsgewicht. Hoe kan dit en wat is de reden hierachter? De stofwisseling speelt hier een belangrijke rol in. In dit artikel proberen wij uit te leggen hoe dat kan.

Wat is stofwisseling of metabolisme?

Wanneer men het woord “stofwisseling” intoetst in Google komen er verschillende betekenissen naar voren. Hieronder een aantal betekenissen onder elkaar:

  • De stofwisseling (metabolisme) is het geheel aan reacties in het lichaam dat stoffen omzet in andere stoffen. Deze proces- sen zorgen ervoor dat stoffen goed opgenomen worden door het lichaam, [..]
  • Het geheel van chemische processen dat gepaard gaat met het in leven zijn van een wezen. Bij het ouder worden vertraagt de stofwisseling.

Maar wat betekent bovenstaande nu werkelijk?

In het kort komt het erop neer dat de spijsvertering zorgt voor het opnemen van voedingsstoffen. De stofwisseling zorgt voor de verdere aansturing. Spijsvertering is een verzamelnaam voor het verteren van voedsel naar voedingsstoffen (nutriënten) in het maagdarmstelsel. Deze nutriënten moeten worden omgezet in het lichaam naar bruikbare stoffen. Nutriënten als bijvoorbeeld eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines worden in de darmen opgenomen, maar moeten als nutriënt zelf weer worden omgezet in het lichaam zodat het als bouwstof of brandstof kan worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van cellen of voor het leveren van energie (metabolismos = verandering/omzetting).

De energie die nodig is, is afkomstig uit voeding. Zowel de spijsvertering als de energie (stofwisseling) zijn de schakels van voeding in het lichaam. Het grote verschil tussen beiden is, dat de spijsvertering plaats vindt na een maaltijd en de stofwisseling 24 uur per dag door gaat. Een hond heeft een bepaalde hoeveelheid energie (Kcal) per dag nodig om te kunnen functioneren; het basaal metabolisme. Denk daarbij aan de energie die verbruikt wordt voor de lichaamsfuncties, zoals ademhaling, hartfunctie, spierwerking, lichaamstemperatuur etc.

Waarom hebben kleine pups naar verhouding meer voedingstoffen nodig per kilogram lichaamsgewicht dan volwassen honden?
Jonge honden groeien en daar is veel energie voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van de groeiende botten en spieren. Om deze reden hebben zij ook meer voedingsstoffen nodig dan een volwassen hond van hetzelfde gewicht. Naarmate de pups ouder worden, hebben ze geen extra voedingsstoffen meer nodig en dus ook minder voeding.

Maar waarom hebben kleinere honden naar verhouding meer voedingsstoffen per kilogram lichaamsgewicht nodig dan grote honden?
Uiteraard eet een grote hond meer dan een klein hondje. Echter, als men de hoeveelheid voeding zou omrekenen naar het lichaamsgewicht van de hond (zoals bij ons in de voedingstabel zichtbaar is) krijgt een kleine hond per kilogram lichaamsgewicht meer voeding dan een grote hond. Dit is dus in verhouding tot het lichaamsgewicht. Een kleine hond verbrandt namelijk meer dan een grote hond van dezelfde leeftijd. Dit klinkt gek, maar hier is een hele logische verklaring voor. Voor alle dieren is aan de hand van een formule het energieverbruik voor de stofwisseling nauwkeurig te berekenen. Deze formule wordt ook wel de wet van Kleibe (een man die de wet van energieverbruik beschrijft) genoemd. Bij toenemend gewicht wordt in verhouding minder energie verbruikt.

Aan de hand van een aantal voorbeelden proberen wij hier u inzicht in te geven. De stofwisseling van een kleine hond is hoger dan bij een grote hond. U kunt dit zelf ook zien. Een kleinere hond heeft een snellere ademhaling dan een grotere hond. Ook de hartslag in rust van een kleiner hondje ligt hoger dan die van een grotere hond in rust. Een kleiner hart heeft minder slagkracht en moet dus vaker pompen om het bloed rond te krijgen en verbruikt dus zelf ook meer energie. Ook in verhouding tot het lichaamsgewicht, heeft een kleine hond meer huidoppervlakte dan een grote hond. Door het relatief grote huidoppervlak vindt er ook meer verlies van warmte plaats bij een kleinere hond. Dit verlies moet gecompenseerd worden door een hogere verbranding/stofwisseling, zodat de lichaamstemperatuur toch constant blijft.

Sommige mensen zullen dit herkennen bij pasgeboren baby’s of pasgeboren pups, die moeite hebben om hun lichaamstemperatuur op orde te houden. Dit heeft natuurlijk ook met de vetreserves te maken, maar vooral met het feit dat een pasgeboren dier/mens relatief veel huidoppervlak heeft. Vandaar dat er vaak gebruik gemaakt wordt van kruiken, warmtelampen en lichaamstempera- tuur van het moederdier en nestgenootjes. Farm Food vergelijkt het zelf altijd met een kom soep en een pan soep. De pan soep (grote hond) koelt veel minder snel af dan de kleine kom soep (kleine hond), omdat een kleine kom meer contact maakt met de temperatuur van de omgeving.

Vragen over dit onderwerp?

Hoewel het een lastig onderwerp betreft, hopen we toch iets meer duidelijk te hebben gemaakt! Heeft u vragen over dit onderwerp neem rustig contact op met een van onze voedingsdeskundigen.

Bronnen:
1. bijsluiterwoordenboek.nl
2. nl.wiktionary.org