EHBO voor honden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, óók bij honden. Als dierenliefhebber kan je zomaar te maken krijgen met een verwonding, bloeding of vergiftiging bij je hond. Maar wat doe je in zo’n situatie? Met EHBO voor honden leer je hoe te handelen in deze situaties. Heb je nog geen EHBO-cursus voor honden gevolgd? Wij geven je alvast een korte uitleg over waar je zelf aan kunt denken.

Bij twijfel, raadpleeg altijd je dierenarts

Mocht je merken dat jouw hond medische hulp nodig heeft, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Je dierenarts zal je vragen naar een aantal symptomen. Daarbij kun je gebruik maken van het ezelsbruggetje SPAR. Slijmvliezen, Pols, Ademhaling en Reflexen. Tip: zorg dat je het telefoonnummer van je dierenarts in je telefoon hebt opgeslagen, zodat je deze direct voorhanden hebt mocht het nodig zijn.

De SPAR-methode

De SPAR-methode is een spoedonderzoek waarbij je de slijmvliezen, polsen, ademhaling en reflexen van jouw hond kunt controleren. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt het beste kunt doen.

Slijmvliezen

In de bek van de hond check je de slijmvliezen. Je kijkt naar de kleur van het wangslijmvlies, het tandvlees en de tong. Bij de meeste hondenrassen zal de normale gezonde kleur roze zijn. Wanneer het slijmvlies geel is, kan er sprake zijn van geelzucht. Dit heeft in de meeste gevallen geen spoed. Wanneer de lip en tong erg rood zijn, kan dit een koolmonoxidevergiftiging betekenen. Bij een blauwe lip heeft jouw hond waarschijnlijk zuurstoftekort, waarbij hij kan vechten om adem. Bij een bleke kleur heeft jouw hond waarschijnlijk bloed verloren. Tip: kijk in gezonde toestand regelmatig even naar het slijmvlies van je hond om te weten hoe deze er in normale toestand uitziet. Zo kun je eerder zien wanneer deze afwijkt en went de hond aan deze handeling.

Pols/hartslag

De hartslag van een hond ligt, afhankelijk van de grootte van de hond, vaak tussen de 60 en 120 slagen per minuut. De polsslag van je hond meet je door de liesslagader te voelen. Deze vind je door twee vingertoppen in de plooi tussen de spieren aan de binnenkant van de achterpoot te plaatsen. Als het goed is voel je een krachtige klopping. Observeer of de klopping krachtig, regelmatig en aan de linker- en rechterzijde gelijk is. Is de hartslag onregelmatig? Bel dan altijd direct de dierenarts. Tip: vraag je dierenarts om dit een keer voor te doen, het is niet altijd even gemakkelijk om dit te voelen.

Ademhaling

Wanneer je twijfelt of de hond nog ademhaalt kun je dit checken door je hand vochtig te maken en deze voor de neus van de hond te houden. Wanneer de hond nog ademt voel je dat je hand kouder wordt. Vervolgens kun je kijken of het adempatroon van je hond regelmatig is. Een normale ademhalingsfrequentie ligt bij de hond tussen de 10 en 30 ademhalingen per minuut. Een verstoorde ademhaling valt op doordat de hond zijn buik intrekt op het moment dat hij inademt.

Reflexen

Bij reflexen meet je de reactie die jouw hond geeft op bepaalde handelingen. Het is belangrijk dat je de verwondingen niet aanraakt en je de hond geen pijnlijke bewegingen laat maken. Houd daarvoor rekening met de reflexkeuze. Let er bij de reactie van je hond op hoe zijn bewustzijnsniveau is. Reageert hij niet op de reflexen, dan spreken we van bewusteloosheid of verlamdheid. Er zijn verschillende reflexen die je kunt controleren, hieronder een aantal voorbeelden:

  • Ooglidreflex: raak het ooglid van de hond aan, hij zal met zijn ogen gaan knipperen.
  • Hoestreflex: knijp voorzichtig in het keelgebied, de hond zal gaan hoesten.
  • Slikreflex: wrijf over het strottenhoofd, de hond zal gaan slikken.
  • Voetreflex: tik de tenen van de hond aan, hij zal zijn poot terugtrekken.
  • Anusreflex: raak de huid van de anus aan, hij zal de anus samentrekken.

EHBO voor honden

Wil je jouw hond in alle situaties direct de beste eerste hulp kunnen bieden? Dan is een EHBO-cursus voor honden misschien iets voor jou. Zo weet je beter wat je moet doen om eerste hulp te kunnen verlenen. Schrijf je nu in voor een EHBO-cursus bij het Huisdier Kennis Instituut (HKI) en ontvang € 10,- korting met de code farmfood2019.