Eefje en Juultje zijn fan

Onze Hollandse Smous, Eefje, is nu bijna 4 jaar. Vanaf het begin hebben we gestoeid met allerlei merken voer. Ontlasting was iedere dag anders, en zelden goed van kwaliteit. Met 6 maanden was ze voor de eerste keer loops, daarna ieder half jaar. Vooral telkens rond die periode kreeg ze in de loop der tijd steeds meer klachten. Dat merkten we (achteraf), omdat we dan steeds bij de dierenarts kwamen, om haar na te laten kijken, wat er nu eigenlijk (weer) aan de hand kon zijn. Bijvoorbeeld niet willen eten, diarrhee, als ze op schoot zat, dan liepen haar anaalklieren leeg … hoewel ze niet verstopt waren… Iedere loopsheid werden het ergere klachten.

Van de Hollandse Smousvereniging vragen ze of je 1 of 2 nestjes wilt gaan krijgen, als je een teefje hebt. Als het een reutje is, dan een paar keer laten dekken. Er is een wachtlijst, omdat ze het Oud Hollandse ras aan het terugfokken zijn (dat was na de oorlog zo goed als uitgestorven) dus dat gaat met serieus beleid. Ons leek het wel leuk om een nestje te krijgen met Eefje, maar ja… wanneer?

Vorig voorjaar werd ze weer loops, toen was ze bijna 3 jaar. Deze periode verliep nóg problematischer dan alle vorige. Ze was niet lekker, werd lusteloos. Precies de laatste dag ervan moest ze enórm overgeven. De dierenarts heeft haar nagekeken, een maagecho gemaakt, later een inwendig maagonderzoek gedaan, maar kon niks vinden. Een anti-braakmiddel gekregen en het zou misschien een schijnzwangerschap kunnen zijn, dus tabletjes ervoor gekregen. Maar na een paar dagen nog geen verbetering, dus weer gestopt. Daarna nóg! lustelozer, niet willen eten, op een gegeven moment zelfs niet meer willen drinken. We probeerden van alles. Vanaf het begin was inmiddels ongeveer 1,5 week verstreken, toen weer terug naar de dierenarts gegaan. Ze liep wel gewoon mee met wandelen, buiten merkte je er weinig van. Maar op een gegeven moment viel ze zelfs om, op haar zij, heel even maar en stond dan gelijk weer op. Dat gebeurde tot 3 x toe. Toen nog een keer een buikecho gemaakt, om te kijken hoe het stond met haar vrouwelijke organen, maar dat bleek gelukkig toch in orde. Ze kreeg astronautenvoer mee en prednison. Dit voer lustte ze eerst ook niet, heel langzaam aan, beetje bij beetje likte ze wat van onze vingers, ook het water. Zo krabbelde ze langzaam weer wat op. Uiteindelijk toch weer dezelfde tabletjes voor schijnzwangerschap gegeven, omdat nu haar tepeltjes wel iets verdikt waren en als je erop drukte, er ook wat melk uit kwam.

Ze kwam er weer bovenop, maar of het dát nu geweest is? … het bleef twijfelachtig. Ik nog steeds verder zoeken, wat voer betreft. Ik hoorde al van meerdere mensen over vers voer, maar daar hoor je zoveel verschillende verhalen over en er zijn heel veel soorten weer daarin, en allemaal net weer anders. Wanneer weet je of dát weer goed is voor je hond? Ikzelf heb voedingsallergieën en intoleranties, dus weet al dat het heel belangrijk is, dat de darmflora goed functioneert. Toen kwam ikzelf via Google op Farm Food terecht. Dat sprak me meteen al aan, omdat dit heel puur is, er geen afval gebruikt wordt en geen toevoegingen zijn. Ik had al verschillende verhalen gelezen op de site van andere hondenbezitters, tot ik een verhaal tegenkwam dat veel leek op de klachten van Eefje.

Daarop heb ik contact gezocht met Annelie. Gestart met vers vlees, rund, daarna hart en pens. Eefje is nog nooit zó blij geweest met eten, als dit voer. (En nog steeds :D) Vrij snel werd de ontlasting al beter… op een gegeven moment adviseerde Annelie om er een heel klein beetje Luvos, heilaarde (natuurwinkel) doorheen te doen, omdat ze toch wat gevoelig bleef qua ontlasting, was wat zacht. Dat hielp. Ook gieten we (een kleine seconde) wat kokend water er overheen (nog steeds)… dan is het wat milder voor de maag en de geuren komen wat meer vrij, zodat ze nog sneller trek krijgt. Na een hele tijd ook FF HE brokken erbij gegeven, maar Eef gedijt toch het allerbest op hart/pens van FarmFood. Dus af en toe geven we haar wat brokken.

We besloten om haar dan bij de eerstkomende loopsheid te laten dekken, dan kon ze daarna ook meteen gesteriliseerd worden. Dat hebben we eind vorig jaar gedaan. Op 17 januari j.l. heeft ze haar nestje gekregen. De zwangerschap verliep goed. De geboortes echter allesbehalve. Er waren 4 pups te zien op de echo. Rond middernacht begon het… de eerste kwam, maar Eefje likte alleen maar een beetje, dus wij maakten het vliesje open en drooggewreven. Een half uur daarna kwamen de tweede en derde tegelijkertijd!, samen! De één zat in een vliesje de andere kwam er met haar kontje en achterpootjes uit… dus voorzichtig geholpen. Degene in het vliesje bleek niet meer te leven… waarschijnlijk te lang geduurd en dan nog eens samen in het geboortekanaal. Om een uur of half 5, diende de 4e zich aan, ook zonder vliesje, ook met haar achterste en pootjes het eerst… en toen bleef de navelstreng zitten. Dierenarts gebeld, voorzichtig geprobeerd om aan de navelstreng te trekken, maar die brak af… dus placenta bleef zitten.

‘s Morgens naar de dierenarts met Eef, het nestje (ook het dode pupje) in een schoenendoos (verwarmd) ook mee. Daar kwam er nog 1,5 placenta uit… gekeken met de echo of alles eruit was, en toen zat er als verrassing nóg een pupje in. Eefje was al lang helemaal op, dus we besloten om via een keizersnede het pupje te laten halen en Eefje meteen te laten steriliseren. Dan hoefde ze maar 1 keer onder narcose gebracht te worden. Dat ging allemaal goed. Toen het nestje nog onderzocht. Het dode pupje was helemaal gaaf, dus was idd blijkbaar in de verdrukking gekomen. Maar, het allereerste pupje, bleek een hazenlipje te hebben. Wel een gesloten gehemelte gelukkig. Was bijna niet te zien, was ook erg klein. Ze kon niet drinken bij Eefje, niet zuigen, dus dat werd sondevoeding. Heel eng om te doen, maar is gelukt. Om de 3 uur, ook ‘s nachts. Uiteraard Annelie weer ingeschakeld, en advies om FarmFood No.1 te gebruiken. Puppymelk, waar je normaal dus mee gaat bijvoeden, maar zij heeft het de hele periode gekregen, totdat ze ongeveer 5,5 week was, en toen is ze vers vlees gaan eten. Ging supergoed! Dus hier ook alweer geadviseerd door Annelie, qua hoeveelheid, voor alle pups, totdat ze weggingen. Zelfs nu ze bij de nieuwe eigenaars zijn is dat nog gebeurd.

Ik heb Annelie echt héééél vaak gebeld om advies en werd ook heel goed begeleid, niks was te veel. Chapeau! Alle pups, nu ruim een half jaar, zitten allemaal nog steeds op Farm Food, wat bijzonder goed bevalt! De pups zijn er gek op! Zeker op het vers vlees. Wat ook heel handig is, dat zijn de minibrokjes van FF HE brokken. Wat ook zo leuk was, dat we voor iedere nieuwe eigenaar een heel leuk puppypakket kregen, compleet met brokjes en snoepjes en allerlei info. Zelf heb ik er (ook) nog een paar lekkere botjes van Rawhide bij gedaan. Waar ze ook gek op zijn, dat is Deerhide. Niet te hard, want de Antlers vind ik minder geschikt, misschien wel bij grotere honden. We zijn ook nog op vakantie geweest, 2 weken naar zee, en hebben de diepvriesworstjes meegenomen, wat ook ideaal was. Pas geleden waren de worstjes op bij onze dierenzaak, en hadden ze alleen nog maar de bakjes. Dat werkt ook wel, maar de worstjes zijn het handigst.

En tot slot; wij hebben (uiteraard) het pupje (Juultje) met het hazenlipje gehouden! 😉

Met vriendelijke groet, Marie-José de Leeuw,
Eefje en Juultje