Shita terug van weggeweest

Shita is geboren op 2 april 2003. Zij kwam als een heerlijk klein, zwart Labradortje bij ons in huis. Zij groeide voorspoedig op. Altijd vrolijk en rennen achter de bal. Shita at wel veel gras en braakte regelmatig. Dit kon de pret niet drukken, want het was doorgaans na een dag weer over.

Tot het braken niet na één dag over was. Drie dagen kip en rijst en langzaam over gaan op eigen voer werd meer regelmaat dan uitzondering. Natuurlijk had de dierenarts daar wel wat voor, maar dat hielp ook niet meer afdoende. Verder bleef ze fit.

November 2006

Het was echt raak: Shita moest veel plassen (uiting van pijn?) en braken met veel slijm en bloed. Volgens de dierenarts een beschadiging van het darmstelsel, dus medicijnen en weer een ander lichtverteerbaar voer. Na beraad met de Nederlandse Labrador Vereniging wordt er een leverbiopt genomen in het VU om te kijken of er koperstapeling in de lever aanwezig is. Omdat Shita net op de grens zit wordt er na een half jaar weer een biopt genomen. Ook dan blijkt de koperstapeling weer verhoogd. Omdat dit echt te gek wordt kreeg ze toen speciaal voer van de VU. Gevolg: braken. Dus penicillamine om de koperstapeling terug te dringen. Als blijkt dat dit niet voldoende helpt wordt de dosis verhoogd. Inmiddels waren wij gestart met Farm Food HE. Het braken was al zo goed als over, maar haar vacht was nog niet optimaal: schilfers, kale en korstige plekken, veel jeuk en gevoelige oren. Dus weer medicijnen van de dierernarts.

Februari 2008

We zijn, een jaar later, naar een andere diernarts geweest voor dezelfde klachten, aangevuld met poten bijten en een paar dagen braken. Volgens deze diernarts was dit alles te wijten aan een voedselallergie: medicijnen voor oren en injectie tegen braken.

Mei 2008

Allergietest gedaan. Uitslag: allergisch voor copramijt, meelmijt, hooimijt enfarinaemijt… Deze mijten zitten in… voer!

Augustus 2008

Immuuntherapie gestart.

September 2008

O, wat is Shita moe en lusteloos! Ze zwemt en rent niet meer, loopt slecht (kloven), heeft kale plekken, stinkt en jeukt. Ze lijkt wel zachtjesaan dood te gaan! Volgens de diernarts hoorde dit niet bij de therapie. Schildklierfunctie geprikt. Uitslag: Goed. Lymfklierpunctiegedaan. Uitslag: geen bijzonderheden.

Wat nu?

Na 8 maanden immuuntherapie kan pas gezien worden of het effect heeft of niet. Dus doorzetten maar. Ondertussen gaat het jeuken en bijten door tot we er allemaal een beetje gek van worden. En Shita natuurlijk ook!

Januari 2009

We stoppen we met de kuur. Dierenarts zegt: “Kijk maar wat er gebeurd!” Jeuk natuurlijk! Ze krabbelde zich helemaal open. Mijn jongens vroegen zich al af of ik Shita niet ‘naar de slager’ moest brengen! Uiteindelijk bleef er nog een afspraak bij de dermatologe over. Omdat dit pas over 4 weken kon, ging ik alvast ‘googlen’. Zodoende kwam ik op de site van Farm Food. Deze brokken had ik al, dus snuffelde ik verder. Het gezondheidstestje doorgelopen wat op de site stond en… alles wat Shita mankeerde werd genoemd op deze site!: slechte leverfunctie, kloven, jeuk, schilferige vacht, openstaan voor allergieën!

Februari 2009

Natuurlijk gauw contact gezocht met deze firma. Na een uitgebreid telefoongesprek waarin ik al mijn vragen kom uiten was het antwoord: “mevrouw, dit klinkt me zó bekend in de oren en hier is vast iets aan te doen. Haar hele darmflora is namelijk vanaf het begin nooit goed geweest!” Ik kon mijn oren niet geloven! Bij Farm Food hebben ze toen een persoonlijk programma opgesteld om Shita helemaal te ontgiften; alle medicijnrommel moest er eerst uit. Het kon door het ontgiften zelfs nog wel even erger worden! Voor ons gevoel kon dat niet, maar goed. We zijn helemaal overgegaan op Farm Food Fresh Pens en Hart. Door (wekelijks) contact met de medewerkers van Farm Food en heel veel geduld te hebben zagen we vooruitgang!

Omstreeks mei 2009

Na drie maanden knapte Shita zienderogen op. Haar vacht herstelde zich, de kloven verdwenen en ze kon weer normaal lopen. Haar jeuk ging weg en ze heeft nu een normale gezonde hondenlucht. Ook staan haar ogen veel beter. Sinds die tijd ben ik niet meer bij de diernarts geweest, alleen om te zeggen dat het zo geweldig gaat. Ze rent, ze speelt, ze loopt weer naast de fiets! Ook al is ze inmiddels zeven jaar… Mensen uit de omgeving vragen zich af of dit Shita is. Regelmatig krijgen we complimenten omdat ze zo’n mooi hondje is. Inmiddels zijn we bezig om Farm Food KVV af te bouwen naar een deel Farm Food HE (brokken), omdat dat nu eenmaal makkelijker is en Fresh perfect met HE gecombineerd kan worden (je kan het zelfs mengen).

Vanaf deze plaats wil ik dan ook nogmaals de medewerkers van Farm Food hartelijk bedanken voor hun inzet en medewerking. Het zal niemand verbazen dat er voor Shita geen ander voer meer bestaat dan Farm Food HE en Fresh!

Hartelijke groeten van Lies de Blois en een (gave) poot van Shita.