Voedingsadvies voor honden

De ervaring heeft geleerd dat de meeste honden bij onbeperkt voeren geen maat kunnen houden. De tabel verderop in dit advies geeft daarom een gemiddelde richtlijn. Bij elke gegeven richtlijn geldt ten allen tijde: voer met uw ogen want niet één hond is gelijk aan de andere. Een goed uitgangspunt is dat u de ribben van de hond moet kunnen voelen, echter deze mag u (bij gladharige rassen) niet kunnen zien. Geef echter nooit meer dan 25% boven de gegeven richtlijn. Dit heeft ermee te maken dat de darmen van de hond kort zijn (in verhouding 7x korter dan van de mens). Door de grote hoeveelheid voeding, die uw hond dan krijgt, kan het zijn dat, door de druk, de voeding niet goed opgenomen kan worden in de darmen en de hond daardoor gaat afvallen. Zorg ervoor dat er altijd onbeperkt vers drinkwater ter beschikking van de hond(en) staat!

Groeifase 1: (pups tot een leeftijd van ca. 3 maanden)

In de fase tot ongeveer 3 maanden ontwikkelt de pup zich zeer snel. Goede voeding is zeer belangrijk om een stevige basis te leggen voor de verdere ontwikkeling van uw hond.

“Zonder een goede darmflora, is er geen goede gezondheid” is een slogan die, naar onze ervaring, steeds belangrijker wordt. Vaak zien we diarree en andere darmproblemen (en niet alleen bij puppies) ten gevolge van een te schrale darmflora. We spreken van een te schrale darmflora wanneer er te weinig verschillende bacteriekolonies in de darm aanwezig zijn. Is dit het geval dan wordt het voedsel niet voldoende afgebroken en vindt er rotting en gisting plaats in de dikke darm met diarree als gevolg.

Daarom is het een eerste vereiste dat er in een zeer vroeg stadium door uw pup een stabiele darmflora wordt opgebouwd.

Bij het opbouwen van een goede darmflora verdienen 3 feiten extra aandacht!

  1. Puppies worden geboren zonder enige vorm van darmflora.
  2. Tijdens de puppyfase moet via de voeding deze darmflora zich kunnen vormen door middel van de opname van ‘goedaardige’ bacteriën.
  3. Droogvoer (ook Farm Food HE) is per definitie steriel en bouwt daarom geen darmflora op.

Met de bovenstaande feiten als uitgangspunt, geven wij reeds jarenlang een standaard advies over hoe om te gaan met puppy-voeding. Namelijk; naast het leveren van voedingstoffen moet de voeding voor de pup vooral gericht zijn op de opbouw van een stabiele darmflora. Steeds meer fokkers volgen ondertussen ons advies op en zijn daar niet meer vanaf te brengen en geven dit advies door aan hun pupkopers.

Mocht het nodig zijn (bijvoorbeeld wanneer de teef geen of te weinig melk heeft) geef dan Farm Food No.1 puppymelk. Het is gebleken dat deze gepatenteerde kunstmelk, gebaseerd op volle geitenmelk, de beste vervanging van moedermelk is.

Vanaf een leeftijd van 3 tot 4 weken begint u met de bijvoeding van de puppies. Behoudens uitzonderingen, is het geven van pap niet aan te bevelen (bedenk dat er in de natuur ook geen “papvijvertjes” bestaan). Vooral voor puppies is het essentieel dat hun eerste vaste voeding niet alleen voedingstoffen levert maar dat de voeding ook een gezonde evenwichtige darmflora opbouwt. Daarom adviseren wij om de eerste weken, naast de moedermelk, alleen Farm Food Fresh versvlees te voeren. Het verdient aanbeveling om te beginnen met Farm Food Fresh Rundvlees Compleet en wanneer de puppies 5 weken oud zijn geleidelijk over te schakelen op Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet.

In de periode van 6 tot 8 weken gaat u geleidelijk over op Farm Food HE. Gedurende deze 2 weken wordt de complete versvleesvoeding langzaam verminderd en geeft u steeds meer Farm Food HE (verdeeld over tenminste 5 maaltijden per dag). Geef aan uw pupkopers het volgende voedingsadvies mee als de pups in het nest gevoerd zijn met Farm Food Fresh en HE: Van 8 weken tot 8 maanden vervangt u 2 dagen per week Farm Food HE door Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet. Ook kunt u zo nu en dan een beetje Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet door Farm Food HE geperste brokken gemengd bijgeven. Hiermee bouwt u verder aan een stabiele darmflora. (50 gram Farm Food HE komt overeen met circa 100 gram Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet).

De jarenlange ervaring heeft geleerd dat de combinatie van Farm Food HE en een versvlees met minstens 60% groene (vuile of ongewassen) pens het beste resultaat oplevert. Daarom hebben wij Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet. Mocht de ontlasting niet de gewenste consistentie hebben dan verdient het de voorkeur om uw pup wat langer Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet te geven en later geleidelijk op Farm Food HE over te schakelen.

Overgang naar de nieuwe eigenaar

Puppies die naar een nieuwe eigenaar gaan krijgen veel te verwerken. Ze ondergaan veel stress door het gemis van hun moeder en nestgenoten, de nieuwe omgeving met de bijbehorende vreemde luchtjes en geluiden, de nieuwe “roedel” etcetera. Deze stress is van grote invloed op de spijsvertering. Het advies is dan ook om hier rekening mee te houden en de pup de eerste dagen “voorzichtig” te voeren.

Omdat de darmflora van een pup nog (verder) opgebouwd moet worden is het belangrijk om hiertoe eerst te beginnen (of door te gaan) met Farm Food Fresh versvlees. Als uw pup bij de fokker geen Farm Food Fresh heeft gekregen kunt u dit het beste doen door uw pup 2 weken alleen Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet te geven. Daarna kunt u Farm Food HE door Farm Food Fresh mengen. U kunt dan gedurende twee weken het verse vlees verminderen en Farm Food HE vermeerderen (50 gram brokken komen overeen met 100 gram versvlees). Na een maand kunt u 5 dagen per week Farm Food HE geven. Naast Farm Food HE adviseren wij 2 dagen per week Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet om de darmflora verder op te bouwen en op peil te houden.

Groeifase 2: (tot een leeftijd van 7 á 8 maanden )

De meeste pups hebben aan het eind van deze periode driekwart van het volwassen gewicht bereikt. U geeft 5 dagen per week Farm Food HE en de overige 2 dagen Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet (of elke dag een beetje Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet door Farm Food HE). De voeding wordt over 3 tot 4 maaltijden per dag verdeeld.

Groeifase 3: (tot volwassen leeftijd, ca. 18 tot 24 maanden)

In deze periode krijgen we te maken met het feit dat, bij het stijgen van de leeftijd, de voedingsbehoefte per kilogram lichaamsgewicht afneemt, zodat in deze groeifase de voedingsbehoefte per dag vrijwel constant blijft. Afhankelijk van de activiteit van uw hond (en/of de baas) is de dagelijkse hoeveelheid in deze periode ongeveer gelijk aan de hoeveelheid welke uw hond ook later als volwassen hond nodig heeft.

Tot een leeftijd van 10 maanden geeft u naast Farm Food HE nog twee keer per week een dag Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet. Tot 10 maanden wordt de hoeveelheid over 3 maaltijden per dag verdeeld, nadien over 2 maaltijden. Ook kunt u in deze periode de versvleesdagen ook vervangen door regelmatig een beetje Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet door Farm Food HE te mengen.

Volwassen en/of werkende honden

De dagelijks benodigde hoeveelheid Farm Food HE is sterk afhankelijk van de activiteit van de hond. Sommige honden hebben de neiging om wisselend te eten waarbij ze enkele dagen meer eten dan ze feitelijk nodig hebben en de daaropvolgende dagen minder. Dit is een natuurlijk eetpatroon waarover u zich geen zorgen hoeft te maken, tenzij de hond gewicht verliest; de hond kan dan ziek zijn. Aan de hand van de conditie van de hond bepaalt u hoeveel voeding hij/zij dagelijks krijgt. Door “met de ogen te voeren” kunt u vaststellen welke hoeveelheid uw hond gemiddeld per dag moet hebben. De dagelijkse hoeveelheid wordt over 2 maaltijden verdeeld. Tevens adviseren wij om, voor een goed onderhoud van de darmflora, ook uw volwassen honden wekelijks een versvleesdag (Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet) te geven.

Drachtige en zogende teven

Tijdens de eerste 5 weken van de dracht heeft de teef geen extra voedsel nodig. Vanaf de 6e week kunt u de hoeveelheid voeding geleidelijk verhogen tot circa anderhalf keer de oorspronkelijke hoeveelheid.

Zogende teven hebben zeer veel voeding nodig, 2 tot 3 keer de oorspronkelijke hoeveelheid. Verdeel de hoeveelheid over enkele (2 tot 4) maaltijden per dag en geef zowel drachtige als zogende teven regelmatig (het liefst door iedere maaltijd) een beetje Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet bij. Geef bij deze volledige voeding niets anders, ook geen kalk of voedingssupplementen en dergelijke. U kunt eventueel zowel de teef en de pups bijvoeren met Farm Food No.1 Puppymelk op basis van volle geitenmelk.

De ervaring heeft geleerd dat drachtige teven de laatste week van de dracht moeite krijgen met het opnemen van de benodigde hoeveelheid Farm Food HE. Wanneer dit het geval is kunt u de teef meerdere keren per dag alleen Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet geven en dit gedurende de eerste paar dagen van de zoogperiode voortzetten.

Senioren

Omdat senioren naarmate ze ouder worden in verhouding steeds minder voeding nodig hebben, betekent dit dat ze naast minder energie o.a. ook minder eiwitten per dag krijgen. Wanneer dan, zoals vaak gebeurt bij zogenaamde ‘speciale voeders’, het eiwitgehalte extra wordt verlaagd, bestaat het gevaar dat er te weinig aminozuren beschikbaar zijn voor het behoud van een gezonde weerstand en immuniteit. Daarom moeten ook senioren gewoon Farm Food HE te eten krijgen. Het aminozuurpatroon van Farm Food HE is van dien aard dat ook de senior in topconditie blijft. Niet voor niets zien we vaak dat senioren die op latere leeftijd voor het eerst Farm Food HE te eten krijgen aan “hun tweede jeugd” beginnen.

Speciale aandacht verdient ook de darmflora van de senior. Hoe beter deze in stand wordt gehouden door middel van het geven van zogenaamde versvleesdagen, hoe hoger de weerstand blijft.

Extra aandacht na het ontwormen van uw hond

Zowel de darm als de darmflora kan door een worminfectie ernstig aangetast worden met alle gevolgen van dien. Een worminfectie is niet altijd zichtbaar in de ontlasting. De wormenlarven kunnen zich door het hele lichaam verspreiden. Het is dus zaak om uw hond regelmatig te ontwormen. Voor de juiste ontwormingsmiddelen en schema’s kunt u terecht bij uw dierenspeciaalzaak of dierenarts. Echter is het wel belangrijk om af en toe een ander merk (met een andere werkzame stof) ontwormingsmiddel te gebruiken om resistentie te voorkomen.

Omdat door een eventuele worminfectie ook de darmflora van uw hond negatief beïnvloed wordt, adviseren wij om na het ontwormen uw hond een aantal dagen een darmflora opbouwkuur met Farm Food Fresh versvlees te geven.

Farm Food HE & Fresh producten

Persoonlijk advies nodig?

    Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.