Help, mijn hond heeft jeuk en huidproblemen

“De huid is de spiegel van de gezondheid”. Dit gezegde geldt zeker voor onze honden. Heel veel huid- en vachtproblemen zijn een gevolg van een “interne storing”. Er zijn maar weinig huidproblemen die een direct gevolg zijn van invloeden van buitenaf. Hoewel bijvoorbeeld vlooien- en/of huismijt allergieën gedacht worden van buitenaf te komen, is de diepere oorzaak dat ze de kans kregen zich te ontwikkelen omdat de huid niet in een goede conditie verkeerde.

Het ontstaan van de meeste huidproblemen en jeuk

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en een “verlengstuk” van de lever in de strijd om het lichaam te ontgiften en “schoon” te houden. Veel huidproblemen ontstaan doordat de darmen niet goed functioneren. Wanneer door stoorfactoren de darmflora niet meer optimaal functioneert, wordt de barrière van de darm beschadigd en kunnen schadelijke stoffen, schimmels en bacteriën door de darmwand in het bloed terechtkomen. Vooral de lever krijgt het dan extra zwaar te verduren om deze stoffen te verwijderen (ontgiften).

Tussentijdse opslag van afvalstoffen en toxinen vindt plaats in het bindweefsel van de huid. Wanneer een teveel aan afvalstoffen en toxinen wordt aangevoerd, vervuilt als het ware het bindweefsel waardoor dit tussencelweefsel overbelast wordt. Dit is de hoofdoorzaak van cellulitis. Hierdoor kan de aan- en afvoer van stoffen naar de cellen niet meer goed plaats vinden.

Productietechnieken

Een bijkomende oorzaak is dat door de moderne productietechnieken van hondenvoeding, het zogenaamde extruderen/expanderen en bakken, de ingrediënten dusdanig worden oververhit dat er veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediënten. Hierdoor kunnen ongewenste, schadelijke stoffen ontstaan die door de lever onschadelijk moeten worden gemaakt. Vooral de vetten worden aangetast (getransformeerd) door oververhitting. Deze getransformeerde vetten verstoren onder andere niet alleen de (dunne darm) vertering dusdanig dat ook de eiwitvertering na enige tijd verstoord is waarbij gifstoffen gevormd worden, maar betekenen ook een enorme belasting voor de lever (en daarmee de huid).

Ook chemische toevoegingen zoals de antioxidanten BHT en BHA, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en dergelijke aan het voer spelen een niet te onderschatten rol in het ontstaan van huidproblemen. De bovenstaande factoren, in combinatie of alleen, vormen vaak het begin van diverse klachten zoals huid- en vachtproblemen, maar ook voedingsallergieën, darmklachten, gewrichtsklachten en dergelijke.

Behandeling bij acute jeuk en huidproblemen bij honden

  • Wanneer het probleem van uw hond gepaard gaat met koorts, is er meestal sprake van een infectie. Is dit het geval, ga dan naar uw dierenarts voordat u met het volgende begint.
  • Open en/of geïrriteerde plekken op de huid dept u regelmatig met een Betadine-oplossing om een bacteriële infectie te voorkomen.
  • De vacht van de hond niet kammen omdat u dan “banen” trekt in de natuurlijke beschermlaag op de huid. Alleen borstelen met een zachte of rubberborstel.

De oplossing van de meeste huidproblemen

Huid- krabben- en vachtproblemen, darmproblemen en voedselallergieën zijn “zusjes” die vaak samen optrekken. Vandaar dat de oplossing voor huidproblemen ook in hoofdzaak ligt in het volgen van dezelfde “therapie”.

1. Darmflora op peil brengen

Omdat bij een huidprobleem meestal ook sprake is van een verstoring van de darmflora, is het van het grootste belang te beginnen met de darmflora van uw hond op een stabiel, evenwichtig peil te brengen. Deze stabiele darmflora creëert u wanneer u uw hond meerdere dagen, verdeeld over tenminste 3 maaltijden per dag, alleen maar Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet (diepvries vers vlees voor honden) geeft (honden jonger dan 2 jaar tenminste 4 x per dag). Ons vers vlees voer bevat in hoofdzaak 75% vuile (dus geen schone) pens. (Deze vorm van versvleesvoer adviseren wij ook wanneer er sprake zou zijn van een vermeende allergie voor rund, want deze allergie blijkt echt zeldzaam te zijn.)De Farm Food Fresh kunt u het beste in de koelkast laten ontdooien. Laat u het, voordat u het aan uw hond geeft, even op kamertemperatuur komen.

U geeft de Farm Food Fresh rauw. Vanzelfsprekend mag u het versvleesvoer niet ontdooien en/of opwarmen in de magnetron, omdat dan alle bacteriën kapot worden “gestraald” en die hebben we juist zo hard nodig voor de wederopbouw van de darmflora. Wanneer de huidproblemen gepaard gaan met ernstige diarreeverschijnselen geeft u de eerste 2-3 dagen vers vlees dat ondergedompeld is geweest in een vergiet in kokend water. Daarna geeft u het rauw. Bij voorkeur geeft u de Farm Food Fresh gedurende 14 dagen of in elk geval totdat de ontlasting goed, donker en vast is.

 

 

Bekijk producten

Zodra dit het geval is, schakelt u over op Farm Food HE geperste hondenvoeding. Omdat bij een huidprobleem de gehele stofwisseling dusdanig verstoord is (geweest) en het veel tijd vraagt om dit te herstellen, is het belangrijk dat u de eerste maanden naast Farm Food HE, 2 dagen per week Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet geeft.Wanneer na een paar maanden een volledig nieuwe vacht en huid is gegroeid, geef dan nog tenminste 1 keer per week een dag Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet. Ook kunt u, en dat is bij huidproblemen vaak nog beter, in plaats van de zogenaamde “versvleesdagen”, iedere dag een beetje vuile pens door de maaltijd Farm Food HE mengen. Heeft uw hond eenmaal een gezonde, evenwichtige darmflora dan zorgt de brede opbouw van Farm Food HE er voor dat deze ook veelzijdig blijft. Voor “gevoelige” honden is het wel heel belangrijk dat de darmflora zo nu en dan een “onderhoudsbeurt” krijgt door middel van het regelmatig geven van een beetje vuile pens door of naast de Farm Food HE.

2. Geen aangetaste of getransformeerde ingrediënten

Om zeker te zijn dat uw hond geen aangetaste of getransformeerde ingrediënten binnen krijgt, kunt u het beste geëxtrudeerd/geëxpandeerd voer en gebakken producten vermijden. Deze producten kunt u herkennen omdat ze op water blijven drijven.Geef ook geen voer dat chemische stoffen zoals antioxidanten (BHT, BHA en Etoxyquine), kleurstoffen, conserveringsmiddelen en dergelijke bevat. Deze stoffen vormen naast een groeiremmend effect op de darmflorabacteriën een belasting van de lever en de huid.

3. Geen snacks zoals bullepezen of varkensoren

Geef, in ieder geval, totdat het probleem is opgelost, geen snacks zoals bullepezen, varkensoren en dergelijke. Het beste kunt u snacks als Farm Food Trainers (gedroogd runderhart of hertenhart) of een pensstaafje geven. En om te kauwen de witte Farm Food Rawhide kauwkluiven of Farm Food Antlers hertengeweien. Farm Food Rawhide is het enige merk waar we zelf controle over hebben en daarom weten we dat het, bij welke huidprobleem dan ook, aan de hond gegeven mag worden.

 

Farm Food Antlers en Rawhide

Let op

Het komt vaak voor dat de huidproblemen (en de jeuk) tijdens de bovenstaande “therapie” tijdelijk verergeren. Het klinkt misschien vreemd, maar dat is een positief signaal. Deze zogenaamde “homeopathische reactie” is een gevolg van het feit dat de stofwisseling (lever) begint met het “ontgiften” van het hele organisme. Dit ontgiften van de hond moet eerst plaatsvinden voordat “genezing” kan worden ingezet. Dus wanneer uw hond opeens heel erg begint te verharen, moet u daar niet van schrikken. Na verloop van tijd zult u zien dat er een complete nieuwe vacht en huid is ontstaan. Mocht u vragen hebben of behoefte aan persoonlijke begeleiding dan horen wij dat graag van u, we staan voor u klaar!

Persoonlijk advies nodig? Vraag het ons!

    Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.