Help! Ik durf mijn hond geen rauwe voeding te geven

In de praktijk van de Farm Food voedingsdeskundigen krijgen we vaak te horen dat er toch wat angst leeft bij verschillende hondeneigenaren omtrent het voeren van diepvries vers vlees. Daarom willen wij graag de fabels en feiten voor u op een rij zetten.

Waarom zijn er echte voor- en tegenstanders van het voeren van vers vlees?
Vaak horen wij dat bijvoorbeeld dierenartsen, fokkers, andere voedingsdeskundigen tegen het voeren van diepvries vers vlees zijn. Belangrijkste argumenten zijn dat vers vlees voeding niet volledig is en dat er risico bestaat op een besmetting van een bacterie, waardoor de mens ook een risico op besmetting loopt (zoönose). Voorstanders zien in de praktijk dat de honden juist gezonder, levendiger en energieker worden bij het geven van één of meerdere dagen vers vlees in de week.

Zijn alle bacteriën in het vers vlees wel slecht?
Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen goede en slechte bacteriën. Slechte bacteriën kunnen namelijk zorgen dat wij en onze dieren ziek worden. De meest bekende zijn salmonella, campylobacter en listeria. Juist de goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd, hebben een positief effect op de darmflora. Darmflora zijn bacteriën die in de darmen leven en zorgen voor het verhogen van de weerstand, het beter opnemen van voedingsstoffen, het in balans brengen van hormonen en het afvoeren van lichaamseigen afvalstoffen.

Hoe weten jullie nu dat het Farm Food Fresh diepvries vers vlees veilig is van bacteriën, gisten en schimmels?
Er zijn verschillende merken diepvries rauw vlees verkrijgbaar met allemaal hun eigen kwaliteit. Bij Farm Food gebruiken wij duurzaam verantwoord vlees wat ook gebruikt wordt voor de menselijke consumptie. Dit betekent dat de NVWA goede kwaliteitscontroles uitvoert op onze koeien. Bij de productie wordt een maximale hygiëne nagestreefd en Farm Food Fresh wordt regelmatig getest bij onafhankelijke laboratoria om bovenstaande bacteriën uit te sluiten, bijvoorbeeld dat er geen salmonella in onze voeding zit. Farm Food Fresh bevat vuile pens. In pens bevinden zich goede bacteriën die juist belangrijk zijn voor de darmflora van uw hond. Veel merken kiezen ervoor om deze vuile pens uit de voeding te halen. Farm Food heeft er juist voor gekozen deze vuile pens aan de voedingen toe te voegen, want, zoals bekend uit de humane gezondheidszorg, ‘huist gezondheid in de darmen’ en dat geldt zeker ook voor onze honden. Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze voeding. Daarom zijn wij één van de initiatiefnemers voor een officieel keurmerk voor rauw vlees voeding voor de hond. Wij willen er, samen met enkele andere producenten, voor zorgen dat er duidelijke richtlijnen en voorschriften komen om de kwaliteit van rauw vlees voeding te kunnen waarborgen.

Krijgt mijn hond wel alle voedingsstoffen binnen?
Op de markt zijn er verschillende varianten vers vlees voeding te verkrijgen, waaronder enkelvoudige en complete voedingen. Complete voedingen zijn volledig, zoals de naam al aangeeft, en bevatten alle voedingsstoffen die de hond dagelijks nodig heeft om te functioneren. Denk hierbij aan onze Fresh Pens & Hart Compleet diepvries vlees of Fresh Rundvlees Compleet diepvries vlees. Enkelvoudige voedingen bevatten niet alle voedingstoffen, tenzij er afgewisseld wordt of aangevuld wordt met een complete voeding. Dit staat meestal op de verpakking vermeldt.

Bestaat er een risico voor mijn hond en mijn omgeving als mijn hond dat eet?
Honden hebben van nature een zeer antiseptische (bacterie dodende) bek, die er voor zorgt dat eventuele slechte bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Als u onze eigen menselijke mond zou vergelijken met de bek van een hond op bacteriën zijn er in onze mond veel meer bacteriën te vinden dan in de bek van de hond. Mocht u of uw naasten een lik krijgen, hoeft u niet bang te zijn dat u hierdoor risico loopt. Zie ook voedingsspreekuur.

Zoals in het filmpje al te zien en te horen is, is wel belangrijk om hygiënische maatregelen in acht te nemen. Rauw vlees dat te lang buiten de koelkast blijft, kan aantrekkelijk zijn voor bacteriën, gisten en schimmels die eventueel in het huis ronddwalen. Wij mensen snijden onze kip ook niet op het aanrecht om hier vervolgens van te eten. Wij maken alles goed schoon om eventuele besmetting te voorkomen. Dit zelfde geldt ook voor het bewaren van het rauwe vlees. De bakjes waar het rauwe vlees in bewaard wordt, moeten goed worden schoongemaakt. Dit geldt ook voor de voerbak waar de hond uit eet. Wanneer er onverhoopt toch een bacterie in de maag van de hond terecht komt, wordt deze hier onschadelijk gemaakt door de hoge zuurgraad (De maag van de hond is vele malen zuurder dan die van ons mensen, de PH van de maag van de hond zit op de 2-3 en die van de mens op 3-4.) De bacterie kan in deze zuurgraad slecht overleven. Wanneer uiteindelijk de bacterie toch overleeft en in de darmen terecht komt, vechten de probiotica (goede bacteriën) tegen de slechte bacteriën. Een gezonde hond heeft een goede darmflora vol met rijk gevulde probiotica. Kortom het hele maagdarmstelsel van de hond is er op gericht om rauw vlees te eten.

Meer ontwormen bij voeren van vers vlees?
Gezien de jarenlange ervaring met het geven van vers vlees naast Farm Food HE zijn wij van mening dat honden die vers vlees krijgen geen extra ontworming nodig hebben. Mocht u aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, dan staat het voedingsteam graag voor u klaar.