Nederlandse Markiesjes Vereniging

Het Markiesje is een Nederlands hondenras met een rijke geschiedenis. Het is een authentiek Nederlandse spioen die we al terugvinden op oude schilderijen en waarvan de oorsprong tot in de middeleeuwen te herleiden is. Het Markiesje staat al bij onze oude meesters op schilderijen. Niet alleen komt het Markiesjes voor op schilderijen van Hollandse meesters maar ook op schilderijen van Engelse, Franse en Spaanse schilders. Deze schilderijen vinden we terug in alle grote en kleine musea in heel Europa.

Hoe het Markiesje zijn naam gekregen heeft is niet duidelijk. Volgens een legende is het Markiesje vernoemd naar Markiezin de Pompadour, een van de beroemdste maîtresses van de Franse koning Lodewijk XV. Verschillende Franse koningen beschouwden dit soort dwergspaniëls/spioentjes als hun favoriete gezelschapshondjes.

Tot voor 40 jaar geleden was het ras bijna niet meer te vinden in Nederland. Maar gelukkig is het ras weer helemaal terug in kynologisch Nederland. De Nederlandse Markiesjes Vereniging hanteert een beleid waarin de gezondheid van het ras bovenaan staat en waarin grote stappen gezet worden voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke ondersteuning.
Zo hebben wij in de afgelopen jaren onderzoek laten uitvoeren naar een neurologische aandoening die sporadisch voorkwam onder Markiesjes. Het gen dat de oorzaak is van de aandoening is ontdekt en is er een DNA-test ontwikkeld om dat defect op te sporen. Op die manier willen wij er alles aan doen om eventuele (erfelijke) ziektes beter in kaart te kunnen brengen en alle mogelijke maatregelen te nemen ter verbetering van het ras en de gezondheid van het ras. Omdat wij een relatief klein ras zijn dat alleen in Nederland voorkomt zijn wij in de gunstige positie dat wij heel veel weten van bijna alle honden binnen onze populatie.

Het Markiesje is wel eens de zwarte parel van de Nederlandse kynologie genoemd en dat is niet voor niets. In 2019 bestond de Nederlandse Markiesjes Vereniging 40 jaar. Wij hopen en verwachten dat de vereniging nog vele jaren op een goede en verantwoorde manier kan bijdragen aan het fokken van gezonde Markiesjes.

Onze doelstelling worden ook onderschreven door Farm Food. Zij zijn onze partner in gezondheid, zoals wij dat noemen. Zij ondersteunen ons financieel om ons te helpen onze doelstellingen te halen en een gezonde en mooie rashond te fokken. Daarnaast sponsort Farm Food een aantal van onze evenementen waardoor onze leden blijvend geïnformeerd worden over Farm Food en haar producten en diensten.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.markiesjesvereniging.nl