Waarom geperste brokken?

Waarom zijn geperste brokken gezonder voor uw hond?

Er zijn 2 verschillende productievormen van hondenvoeding. Namelijk extruderen en persen. Het grootste verschil tussen deze 2 is de absolute temperatuur tijdens de productie. Tijdens het extruderen loopt de temperatuur van het voer, onder invloed van druk en toegevoegde warmte, op tot vér boven de 100 °C. Hierdoor wordt het voer als het ware “gebakken” en ontstaan de zogenaamde “krokante” hondenbrokken. Dat deze hoge temperatuur negatieve effecten heeft op belangrijke grondstoffen is ook vanuit de humane voeding algemeen bekend.

Vooral de vetten en bepaalde vitaminen (vooral die van het B-complex), zijn zeer gevoelig voor verhitting boven 100 °C. Wanneer vetten “gebakken” worden ontstaan onder andere veel vrije vetzuren die bijvoorbeeld een zeer nadelige invloed hebben op de stofwisseling in de lever.

In de beginfase van hondenvoer-productie extrudeerde men om de verteerbaarheid van de koolhydraten te verhogen. Maar omdat de koolhydraten omwille van de verteerbaarheid ook vooraf ontsloten (vergelijkbaar met koken) kunnen worden en de verteerbaarheid van de overige grondstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) niet verhoogd wordt door extruderen, is deze productiemethode overbodig en, ons inziens, zelfs als negatief te beoordelen omdat de chemische processen die zich afspelen bij temperaturen boven de 100 °C niet exact in kaart te brengen zijn. Bij extruderen vindt er een verandering in de grondstoffen plaats die wij niet kennen. Wij weten niet in hoeverre vetten, eiwitten, sporenelementen, vitamines en mineralen veranderen door het extruderen en wat daarvan de gevolgen zijn voor de hond.

Een goed voorbeeld wat verhitten boven de 100 °C doet is de broodkorst. Hoewel van hetzelfde meel gebakken als het binnenste, is de korst bruin geworden en smaakt bitter. Er heeft een duidelijke verandering van het karakter van de grondstof plaatsgevonden. Bij (koud)persen op maximaal 75 °C veranderd het karakter van een grondstof niet; ook niet in combinatie met andere grondstoffen.

Waarom wij Farm Food HE persen en niet extruderen

Onder andere is dit het feit, dat bij extruderen enkele essentiële hoogwaardige eiwit-grondstoffen (zoals hemoglobine) niet gebruikt kunnen worden, omdat deze bij verhitting boven 100 °C volledig worden gebakken.

Bij een perstemperatuur van maximaal 75 °C blijven deze ingrediënten volledig en in oorspronkelijke staat aanwezig. Daardoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan de totale kwaliteit van het voer en daarmee het optimale functioneren en de gezondheid van onze honden. Bij een goede geperste brok komen de voedingsstoffen gelijkmatiger vrij. Dit komt omdat Farm Food HE in de maag langzaam, vanaf de buitenkant, oplost. Een geëxtrudeerde brok daarentegen zuigt zich vol maagsap en valt dan in één keer uit elkaar.

Naast het gegeven dat een geperste brok ook veel minder gaat “zweven” in de maag, is dit langzame oplossen één van de belangrijkste redenen waarom bij goede geperste brokken de kans op maagtorsies duidelijk geringer is dan bij geëxtrudeerde brokken. Het is daarom ook erg belangrijk dat Farm Food HE niet gemengd wordt met een geëxtrudeerde hondenbrok.

Farm Food HE producten

Farm Food HE mengen met Farm Food Fresh 

Om het verschil tussen persen en extruderen zichtbaar te maken is er een leuk, en zeer duidelijk, proefje dat u ook zelf eenvoudig op de volgende manier uit kunt voeren:

De Farm Food HE expansie proef:

  1. Neem 2 grote glazen.
  2. Kies een geëxtrudeerd voer (geëxtrudeerd voer blijft op water drijven).
  3. Neem van Farm Food HE en het geëxtrudeerde voer een gelijke hoeveelheid in grammen. Bijvoorbeeld 100 gram Farm Food HE en 100 gram van het geëxtrudeerde voer. Doe het voer elk in een eigen glas.
  4. Doe hier een flinke scheut azijn bij om de zuurgraad in een gevulde maag enigszins te imiteren.
  5. Vul daarna beide glazen even vol met handwarm water.
  6. Laat dit dan een tijdje staan.
  7. Na enkele minuten ziet u al duidelijk een resultaat.

U ziet al vrij snel het verschil en na een half uur tot een uur ziet u in deze proef ongeveer wat er in een hondenmaag gebeurt; en dit is nu precies één van de vele redenen waarom wij Farm Food HE persen en niet extruderen!

Voedingsadvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag? Dan kun je ons altijd mailen of bellen!

Nederlands