Help, mijn hond heeft gevoelige darmen!

“Gevoelige darmen” komen de laatste tijd steeds vaker voor. Veel honden raken totaal van slag wanneer ze “iets verkeerds” hebben gegeten. Ook hebben steeds meer honden continue te maken met diarree en/of permanent dunne ontlasting. Heel vaak krijgt men in zo’n geval het advies dat men dan maar moet overstappen op een “licht dieetvoer”. Dit is, vanuit onze ervaring, in de meeste gevallen een verkeerd advies en maakt de “gevoeligheid” op langere termijn alleen maar erger.

Wat is de hoofdoorzaak van deze “gevoelige darmen” bij onze honden?

De voorvaderen van onze honden, de wolven, zijn van nature prooidier- c.q. aaseters. Ze zijn goed in staat om probleemloos alles te verteren wat ze eten. Ook het eten van noten, wortelstokken, uitwerpselen van andere dieren e.d. geeft bij hen geen verstoring van darmen en stofwisseling. Om te overleven hebben de wolven dus gezonde, sterke darmen nodig, want het zal duidelijk zijn dat ze tijdens de jacht niet steeds kunnen gaan zitten om te ontlasten. Bovendien is een succesvolle jacht ook meestal niet gegeven wanneer er “buikpijn” in het spel is. Daarom zijn gezonde, sterke darmen een absolute voorwaarde om te overleven.

Mede vanuit de humane gezondheids- voedingsleer weten we dat gezonde, sterke darmen afhankelijk zijn van de kwaliteit van de darmflora. De kwaliteit van de darmflora wordt hoofdzakelijk bepaald door het wel of niet aanwezig zijn van meerdere, stabiele groepen bacteriën, de totale hoeveelheid per soort en het onderlinge evenwicht. Wanneer hierin een verstoring optreedt, door welke oorzaak dan ook, spreken we van een dysbacteriose.

Dysbacteriose is de hoofdoorzaak van gevoelige darmen en/of permanent dunne ontlasting en heeft een zeer negatieve invloed op de totale gezondheid van de hond. In de natuurgenees-kunde wordt gesteld dat vrijwel alle ziektes hun oorsprong vinden in “ongezonde” darmen.

De wolven houden hun darmen sterk en gezond door allereerst met name de maag en darmen van hun prooien te eten. Omdat de magen en darmen van het prooidier veel en verschillende groepen bacteriën en bacteriesporen bevat, wordt daarmee gezorgd voor een veelzijdige en stabiele darmflora. Vervolgens wordt er door het eten van heel veel verschillende dingen gezorgd dat de verschillende bacteriën van de darmflora ook voldoende “te eten hebben”. Tot zover de wolf.

In tegenstelling tot de wolf, die alleen maar natuurlijke producten te eten krijgt, wordt aan onze huishonden steeds meer zogenaamd gemodificeerd voedsel gegeven. Hieronder wordt verstaan licht verteerbaar voer, zoals bijvoorbeeld voer op basis van rijst met lam en/of kip. Deze voeders worden dan ook nog eens geëxtrudeerd c.q. geëxpandeerd. Dit alles houdt in dat er maar weinig bacteriën en verschillende bacteriegroepen in de darmflora nodig zijn om dit gemodificeerde voedsel af te breken om verteerd te worden. Hierdoor “verschraalt” de darmflora steeds meer, met als gevolg dat de darmen bij het minste of geringste van slag zijn. Het voedsel kan dan niet meer voldoende worden afgebroken, waardoor teveel onverteerde resten in de dikke darm aan komen. Daar treden dan allerlei gistingsprocessen op die op hun beurt ook de darmflora in de dikke darm verwoesten met alle gevolgen van dien. Eet deze hond dan ook nog eens “iets verkeerds” dan is dat vaak “de druppel die de emmer doet overlopen” en is het probleem van de “gevoelige darmen” een feit.

Ook een darminfectie, met een daaropvolgende antibioticabehandeling kan de darmflora ernstig uit evenwicht brengen. Chemische toevoegingen in het voer, bijvoorbeeld antioxidanten (BHT en BHA) en conserveringsmiddelen (schimmelremmers) hebben ook een zeer nadelig effect op de darmflora, omdat ze een normale groei van de bacteriën remmen.

Hoe kan men “gevoelige darmen” weer in orde krijgen?

Zoals u in het bovenstaande hebt gelezen is de kern van het probleem de te schrale darmflora. De oplossing ligt dan ook in het werken naar een stabiele, veelzijdige darmflora in de darmen van de hond. Deze stabiele darmflora creëert u wanneer u uw hond meerdere dagen, verdeeld over tenminste 3 maaltijden per dag, alleen maar Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet (diepvries versvlees) geeft. Dit versvleesvoer bevat in hoofdzaak 75% vuile (groene, dus geen schone) pens. De Farm Food Fresh kunt u het beste in de koelkast laten ontdooien. Laat u het, voordat u het aan uw hond geeft, even op kamertemperatuur komen. U geeft de Farm Food Fresh rauw. Vanzelfsprekend mag u het versvleesvoer niet ontdooien en/of opwarmen in de magnetron, omdat dan alle bacteriën kapot worden “gestraald”.

Afhankelijk van hoe ernstig het probleem van de “gevoelige darmen” is, begint u direct met de Farm Food Fresh rauw te geven. Let erop dat u dit niet mengt met uw huidige voer (in de meeste gevallen is dit een geëxtrudeerde brok. Deze brok heeft namelijk een andere verteringswijze dan vers vlees). Bij ernstige diarreeverschijnselen geeft u de eerste 2 tot 3 dagen vers vlees dat ondergedompeld is geweest in een vergiet in kokend water. Daarna geeft u het rauw. Bij voorkeur geeft u de Farm Food Fresh gedurende 14 dagen. Hierna kunt u overstappen op Farm Food HE koudgeperste hondenvoeding. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan het zijn dat u de “pens-therapie” met Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet enkele keren moet herhalen voordat alles weer in evenwicht is.

Nadat het probleem is opgelost, geeft u bij voorkeur, naast Farm Food HE, één dag per week Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet om de darmflora op peil te houden. Jonge honden krijgen bij voorkeur tot een leeftijd van 16 maanden 2 dagen in de week een zogenaamde ‘versvlees-dag’. Ook kunt u, in plaats van de ‘versvleesdagen’, regelmatig een beetje Farm Food Fresh door de maaltijd FARM FOOD HE mengen. Hiermee houdt u de darmflora van uw hond stabiel, de darmen sterk en daarmee uw hond gezond!

Heeft uw hond eenmaal een gezonde, evenwichtige darmflora dan zorgt de brede opbouw van Farm Food HE geperste hondenbrokken er voor dat deze ook veelzijdig blijft en raakt de hond niet onmiddellijk van slag zodra hij “iets verkeerds” heeft gegeten. Wanneer u daarnaast de darmflora zo nu en dan een “onderhoudsbeurt” geeft door het verstrekken van een beetje vuile pens, behoren bovengenoemde “gevoelige darmen” in de meeste gevallen tot het verleden.

Onthoud dit over een hond met gevoelige darmen

    • Wanneer uw hond echt ziek is en koorts heeft, is het belangrijk dat u uw dierenarts raadpleegt.
    • Mocht uw hond een antibioticakuur meekrijgen geef dan tot één week na beëindiging van de kuur een Vitamine B-complex (afhankelijk van het gewicht van uw hond tot 4 x de kinderdosering). De antibiotica verhindert namelijk de aanmaak van Vitamine B in de dikke darm door de hond zelf.
    • Het geven van speciale (humane) darmflora preparaten heeft geen positief effect op de darmflora van honden. De pH (zuurgraad) van de hondenmaag is dusdanig laag dat vrijwel geen bacteriën er levend door heen komen (tenzij deze zuurresistent zijn zoals de pensbacteriën en bacteriesporen van herkauwers).
    • Elk droogvoer, dus ook Farm Food HE, is steriel (het bevat geen bacteriën). Ook blikvoer en andere producten die buiten de diepvries bewaard kunnen blijven zijn steriel en voegen dus niets toe aan de opbouw en onderhoud van de darmflora.
    • Mocht u vragen hebben of behoefte aan persoonlijke begeleiding dan horen wij dat graag van u, we staan voor u klaar!

Vragen of advies nodig?

We voorzien je direct van het juiste advies om de gevoelige darmen van jouw hond tot rust brengen. Of heb je een andere vraag over hondenvoeding en gevoelige darmen? Ons team van voedingsdeskundigen kijkt graag met je mee naar een advies op maat. Neem contact met ons op. Stuur een mail of spreek telefonisch een voedingsdeskundige en bel naar 0548-227292.

Is er bij jouw hond sprake van gezondheidsklachten en zoek je hulp bij het vinden van een oplossing vanuit voeding? Voor persoonlijk advies kun je het beste ons voedingsformulier invullen. 

Ik wil advies ontvangen

Nederlands