Dibevo Vakblad

Gerrit de Weerd, geïnterviewd door het Dibevo Vakblad, februari 2011.

Klik deze link om het hele artikel in PDF formaat te lezen.

Wij doen alles op onze eigen eigenwijze wijze

 

‘Wij doen alles op onze eigen eigenwijze wijze’

Gerrit de Weerd van Farm Food heeft zijn portie leed de laatste tijd wel gehad. Door een ernstig ongeluk werd zijn leven compleet op zijn kop gezet. Maar De Weerd vocht zich terug en zorgt er, samen met zijn team, op zijn eigen eigenwijze wijze voor dat Farm Food zijn bijzondere plaats in de branche behoudt. “Bij Farm Food is het honden eerst”, legt directeur-eigenaar en diervoedingsdeskundige ing. Gerrit de Weerd uit.

(TEKST: PIM KISJES | FOTO’S: FARM FOOD)

Je moet niet schrikken als je binnenkomt, want ik zit in een rolstoel”, aldus de mededeling als we door de telefoon een afspraak maken. Gerrit de Weerd, sterk en ongebroken, is kort en bondig over het ongeval dat zijn wereld op slag veranderde. Op 19 augustus 2009 tussen de middag per fiets op weg naar huis, lieten twee motorrijders hem geen andere optie dan de berm in te rijden. Daar brak de zadelpen af. De daaropvolgende val in een sloot bezorgde hem een hoge dwarslaesie en tien maanden interne revalidatie. Ook nu nog volgt hij elke ochtend van halftien tot halfeen intensieve therapie. De middagen is hij op kantoor.

“We vormen hier met dertien mensen een hecht team”, vertelt Gerrit. “Iedereen stond klaar om mijn afwezigheid op te vullen en ze waren er als het nodig was. In datzelfde jaar noteerden we een omzetplus van 15 procent ten opzichte van 2008 en in 2010 deden we dat met een plus van 18,8 procent nog eens dunnetjes over."

“Begin jaren tachtig was ik werkzaam als internationaal adviseur en consultant in diervoeding, vooral voor grote huisdieren. Daar zag ik al welke gezondheidsproblemen bij dieren kunnen ontstaan door verkeerde voeding”, trapt Gerrit de Weerd af. “Op een dag ontmoette ik Nico Dhont, gepensioneerd ingenieur en uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van hondenvoeding, waarbij hij die voeding op geheel eigen manier, vanuit de hond zelf, benaderde. In die tijd kwamen er steeds meer Amerikaanse merken hondenvoer op de markt, maar daar had hij zo zijn vraagtekens bij. Wat Nico en ik deelden was de interesse voor preventieve gezondheidszorg voor dieren, onder meer door goede voeding. Dan ga je van gebaande paden af om te kijken wat en waarom het fout gaat, waarom een dier ziek wordt en hoe je dat kunt voorkomen.

Voor een praktijkonderzoek naar verschillende soorten hondenvoeding werd een neutraal ‘controlevoer’ ontwikkeld. Fokkers die tijdens het onderzoek ter vergelijking ook het controlevoer moesten voeren, waren zeer te spreken over de brok en wilden na afloop graag het voer blijven gebruiken. Dit controlevoer was de basis van Farm Food HE.”

“We gingen terug naar de basis”, vertelt Gerrit de Weerd. “Hoe zijn honden ontstaan, hoe ziet hun stofwisseling eruit en wat hebben ze nodig. Op een boerderij, naast een van de proefkennels, scharrelde een oude herder rond op het erf. Die haalde overal en nergens wat te vreten vandaan, zelfs op de mestvaalt. Die hond verkeerde in blakende conditie. Na onderzoek van de ontlasting bleken daar veel meer bacteriën in te zitten dan bij de honden die wij in diverse kennels en in een asiel bij wijze van proef verschillende droogvoeders lieten eten. Daarop begonnen we met het bijgeven van vuile pens en dat had een positief effect op de honden.

Kijk ook maar naar een wolf in het wild. Alle prooi-eters, met uitzondering van katachtigen, vreten eerst de buikinhoud op. Laat je honden hun gang gaan, dan doen ze hetzelfde. Onze honden zijn niet ontstaan door evolutie, maar door selectie. Er is door degeneratie bij sommige rassen wel het nodige verloren gegaan, maar verder is alles wat de stofwisseling betreft nog hetzelfde als bij de wolf. Dat baseren wij mede op het volgende feit: wanneer mensen ons benaderen met honden die maag-, darm- of huidproblemen hebben en we pakken die problemen op een wolfse manier aan, dan is ruim tachtig procent van de problemen bij die honden voor altijd opgelost. Die wolfse manier houdt in dat we een compleet vers vlees (diepvries) op basis van verse koeienpens in combinatie met het droogvoer geven. Daardoor knappen die honden al binnen enkele weken op. De bacteriën in de verse pens helpen bij het opbouwen van de darmflora waardoor je een goede vertering bereikt. De huidige voeding is te steriel. Dat geldt voor mens en dier. Wat je trouwens ook terugziet bij al die allergieën van tegenwoordig. Fins onderzoek heeft aangetoond dat plattelandskinderen, die veel vaker met bacteriën in aanraking komen, nog niet de helft van de allergieën hebben in vergelijking tot stadskinderen. Echt een probleem van deze tijd.”

Farm Food werd op 1 januari 1986 opgericht. Daarnaast bleef Gerrit de Weerd eerst nog werken in zijn diervoedingconsultancy. Vanaf het jaar 2000 werd Farm Food pas echt actief op de markt. “Voor die tijd, tussen 1986 en 2000, zijn we begonnen bij fokkers en rechtstreeks bij de consument. In 2001 hebben we het roer omgegooid en een buitendienstmedewerker aangesteld die zich volledig ging richten op het bezoeken van de dierenspeciaalzaken in Nederland. In 2003 hadden we al drie buitendienstmedewerkers. En inmiddels leveren we aan een kleine 900 dierenspeciaalzaken.

Wij houden er een selectieve marktbenadering op na. Dat heeft vooral te maken met ons product Farm Food HE. Dat is een product met een verhaal erbij en we willen er zeker van zijn dat dit verhaal in de dierenspeciaalzaak op de juiste manier aan de klant wordt overgebracht. Onze andere producten, zoals Farm Food No.1, Farm Food Rawhide-kluiven en Farm Food Fresh kunnen in principe door elke dierenspeciaalzaak worden verkocht. In 2004 hebben we besloten om onze producten niet aan organisaties te verkopen maar alleen aan individuele winkels, die overigens best bij een organisatie kunnen zijn aangesloten. Daarom maken wij ook geen afspraken met de inkoopafdelingen van franchiseorganisaties.

Het gaat ons om de individuele vakbekwame winkelier die een goed advies kan geven over onze producten. Mede daarom zijn we selectief in onze verkooppunten.

Gerrit de Weerd: “Wij blijven vasthouden aan onze principes, ondanks de tegenwind en de druk die op ons werd en wordt uitgeoefend om mee te gaan met de stroom. Wij doen hier alles op onze eigen eigenwijze wijze en gaan daar gewoon mee door. Het is hier honden eerst. Ofwel, de gezondheid en het welzijn van de hond staan altijd voorop. Dat is ook de reden waarom wij ons voer blijven persen in plaats van extruderen. Zou je dat verloochenen dan zou dat ons in één klap ongeloofwaardig maken. Het gaat om trouw en full commitment aan onze principes. Dat commitment van alle medewerkers heeft er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat de zaak na mijn ongeval gewoon bleef doordraaien en dat er qua omzet zelfs geplust werd. Je moet bedenken dat ik in één klap weg was en tien maanden in interne revalidatie zat. Iedereen is gewoon extra hard doorgegaan.

We hebben volop plannen voor de toekomst. Onder meer op het gebied van kennisvergroting en kennisdeling. Bijvoorbeeld over de vraag ‘hoe houd ik een hond gezond’. Kennis van zaken bij de dierenspeciaalzaak is van groot belang en ondersteunt de functie van de dierenspeciaalzaak als eerstelijnszorg voor huisdieren. Dat komt de gezondheid en het welzijn van honden ten goede en houdt de liefhebberij in het hebben van een hond bovendien betaalbaar.