Het bericht van Douane Nederland op Facebook en de Telegraaf.

Vandaag heeft de Douane op haar Facebook-pagina een bericht geplaatst van gevonden xtc-pillen in een zending naar een adres in Pakistan afkomstig van een dierenspeciaalzaak [op luchthaven Schiphol, red.]. Een oplettende lezer kan aan de foto opmaken dat voor die zending, tot onze schrik, helaas verpakkingen met Farm Food hondenvoeding zijn gebruikt.

Dit bericht is ook door de Telegraaf overgenomen. Daarom plaatsen we graag de volgende verklaring van Douane Nederland:

"
Van: Landelijk kantoor Douane

Aan: Farm Food Hondenvoeding

In november 2017 is bij een zending dierenvoeding van Farmfood, bestemd voor het buitenland, een partij verdovende middelen aangetroffen. De Douane heeft deze partij uiteraard in beslag genomen, het onderzoek naar deze zaak loopt nog. 

De Douane wil graag benadrukken dat juist de samenwerking met bedrijven die producten naar het buitenland exporteren, van groot belang is voor de effectiviteit van het toezicht op verdovende middelen.

Ook in dit geval heeft Farmfood alle medewerking verleend, nadat Douane de zending heeft kunnen onderscheppen.

Met vriendelijke groet,

Landelijk kantoor/ team Communicatie

Douane
Belastingdienst
"


Het geven van rauw vlees aan honden en de vermeende gevaren. 

Op 12 januari jl. verscheen er een wederom een artikel in de Telegraaf m.b.t. het geven van rauw vlees aan honden en de vermeende gevaren (zoals mogelijke ziekten i.v.m. bacteriën) hiervan. Als het gaat om vers vlees en een mogelijke bacteriële besmetting: hier kunnen we heel lang of kort over zijn. In september 2015 verscheen er ook een artikel in de Telegraaf. Hieronder vindt u nogmaals onze visie aangaande vers vlees en bacteriën. 

We kunnen hier eigenlijk heel kort over zijn. Er zijn op dit moment veel verschillende kwaliteiten en soorten vers vlees beschikbaar zoals zelf gekocht vlees bij de slager, samengestelde vleespakketten, bijproducten van de slachterij (die de hondenbezitter zelf moet mengen) en fabrieksmatig geproduceerd vers vlees (Zoals Farm Food Fresh) aangevuld met vitaminen en mineralen om het vlees nutritioneel compleet te maken.

Om eventuele ongerustheid bij gebruikers of toekomstige gebruikers van Farm Food Fresh (of andere vers-vlees-voeding) weg te nemen willen we graag de stellingen in het artikel in de Telegraaf van 12 januari 2018 enigszins nuanceren.

Bij al het rauwe vlees is het altijd belangrijk dat u bij de bereiding én de bewaring ervan goede hygiëne-maatregelen in acht neemt om een besmetting met bacteriën te voorkomen. Dit geldt zowel voor voedsel wat u voor uzelf klaarmaakt of het voedsel (waaronder vers vlees) wat bestemd is voor uw hond. Dit houdt in dat u keuken-gerei na gebruik goed schoonmaakt en zorgt dat u uw handen wast na de bereiding ongeacht welk vlees u heeft bereidt. Farm Food Fresh bevat beslist niet meer bacteriën dan welk vlees u ook koopt bij slager of supermarkt. Ook maken wij in onze producten geen enkel gebruik van kippenvlees.
 
Onze productielocatie staat, net als bij de productie van humane voeding, onder controle van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) om op deze manier de voedselveiligheid te waarborgen. Het vlees dat wij gebruiken wordt dus maandelijks gecontroleerd op de bacteriën die genoemd worden in het artikel.

Het in acht nemen van goede hygiëne om besmetting te voorkomen geldt overigens niet alleen voor rauw vlees. Wij vinden het noodzakelijk om u te informeren over voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor een bacterie-besmetting (bron: Kennisblad Salmonella Spp van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Hiermee proberen wij aan te geven dat een eventuele bacteriële besmetting bij mens of hond niet afkomstig hoeft te zijn van het geven van rauw vlees maar dat het ook een andere oorzaak kan hebben. 

Natuurlijk moet u, net als bij het vlees wat u voor u zelf bereid, de nodige hygiëne-maatregelen in acht nemen. Wij vinden voorlichting hierover erg belangrijk en hebben hiervoor een kort instructie-filmpje beschikbaar. Bekijk dit filmpje hier. https://www.youtube.com/watch?v=PbEBu_ORMsA

Wilt u zien hoe Farm Food Fresh wordt gemaakt bekijk dan hier het productie-proces. https://www.youtube.com/watch?v=yzXWdeFDPW4

 

Standpunt: Farm Food versus Brucella suis
in rauw voer voor honden.

Begin augustus 2017 verscheen er een bericht in de media betreffende de vondst van de bacterie Brucella suis in rauwe hondenvoeding met Zuid-Amerikaans hazenvlees.

Om eventuele ongerustheid bij gebruikers of toekomstige gebruikers van Farm Food HE en Fresh weg te nemen willen we graag het nieuwsbericht enigszins nuanceren. Overigens gebruiken wij in geen énkel recept enige vorm van hazenvlees. Wij gebruiken in Farm Food HE, Fresh diepvries en Menu alleen rundvlees en runderpens.

De bacterie is in december 2016 gevonden bij 1 hond die is besmet na het eten van rauwe voeding met hazenvlees. Uiteraard is dat 1 hond teveel, laten we dat vooropstellen. Echter de reden dat het nu pas bekend is geworden heeft mogelijk te maken met het standpunt van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit; omdat het om een alleenstaand geval gaat, gaan zij er vanuit dat het risico zeer klein is en er geen reden was om alarm te slaan.

Bij al het rauwe vlees is het overigens altijd belangrijk dat u bij de bereiding én de bewaring ervan goede hygiëne-maatregelen in acht neemt om een besmetting met kwaadaardige bacteriën te voorkomen. Dit geldt zowel voor voedsel wat u voor uzelf klaarmaakt of het voedsel (waaronder vers vlees) wat bestemd is voor uw hond. Dit houdt in dat u keukengerei na gebruik goed schoonmaakt en zorgt dat u uw handen wast na de bereiding ongeacht welk vlees u heeft bereidt. Farm Food Fresh bevat beslist niet meer bacteriën dan welk vlees ook dat u koopt bij slager of supermarkt.

Hiermee proberen wij aan te geven dat een eventuele bacteriële besmetting bij mens of hond niet afkomstig hoeft te zijn van het geven van rauw vlees maar dat het ook een andere oorzaak kan hebben.

Onze productielocatie staat onder controle van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) om o.a. op deze manier de voedselveiligheid te waarborgen. Het vlees dat wij gebruiken wordt regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van eventuele schadelijke bacteriën.


NIEUW: Farm Food Fresh Menu

Na twee jaar ontwikkelen hebben we het perfecte, buiten de koelkast houdbare, alternatief voor diepvries vers-vlees voeding voor honden in ons assortiment. De ontwikkeling heeft die tijd nodig gehad omdat wij de samenstellingen van onze Farm Food Fresh diepvries-maaltijden zo dicht mogelijk hebben benaderd, maar dan in een buiten de koelkast houdbare verpakking.

Alleen pure en natuurlijke ingrediënten worden gebruikt en Farm Food Fresh Menu bevat geen kunstmatige additieven zoals chemische antioxidanten, conserveermiddelen, bindmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen. Het is een goede bron van natuurlijke prebiotica voor een gezonde en stabiele darmflora. Farm Food Fresh Menu is zeer smakelijk voor uw hond en de verteerbaarheid is optimaal. Farm Food Fresh Menu is bijzonder goed te mengen met Farm Food HE.


Het assortiment bevat 2 soorten die zijn gebaseerd op de samenstellingen van Farm Food Fresh diepvriesvoedingen en beide zijn beschikbaar in een 125 gram's pouch en een 300 gram's pouch. Farm Food Fresh Menu Pens & Hart Compleet en Farm Food Fresh Menu Rundvlees Compleet

Farm Food Fresh Menu is 100% natuurlijk en rijk aan prebiotica wat zorgt voor een gezonde en gebalanceerde darmflora. Farm Food Fresh Menu heeft een zeer goede acceptatie en de verteerbaarheid is optimaal. Farm Food Fresh Menu is bijzonder goed te mengen met Farm Food HE.

Farm Food Fresh Menu is een All Life Stages hondenvoeding:
geschikt voor álle honden: van puppy tot aan senior!

Farm Food Fresh Menu:
de natuurlijke, gezonde en lekkere complete vers-vleesmaaltijd voor uw hond

Buiten de koelkast houdbaar vers vlees voor honden

Verkrijgbaar in de varianten:

Rundvlees Compleet en Pens & Hart Compleet 

Lees meer via deze link.

Ideaal voor op vakantie of een dagje weg of wanneer u geen (grote) vriezer heeft en tóch vers vlees wilt voeren. U heeft geen vriezer of koelkast nodig om het te bewaren, maar laat het niet in een hete auto liggen als u op vakantie bent. 

Farm Food HE mét Schaap! Nieuw!

Natuurlijke voeding voor élke hond, en élke levensfase

Farm Food HE met Schaap is vanaf heden aan ons assortiment toegevoegd.

Een extra smaak een extra keuze!

Beschikbaar in verpakkingen van 2kg, 4kg, 12kg en 15kg.
Kijk voor samenstelling en ingredienten op deze link.


Het geven van rauw vlees aan honden en de vermeende gevaren.

Op 2 april jl. verscheen er een wederom een artikel in de krant (dit keer in de Volkskrant) m.b.t. het geven van rauw vlees aan honden en de vermeende gevaren (zoals mogelijke tekorten of ziekten i.v.m. bacteriën) hiervan. Daarnaast besteedde de nieuwszender Radio1 hier op 5 april ook aandacht aan. Gelukkig belichte dit programma zowel de positieve kant als de vermeende negatieve kant van het geven rauw vlees aan honden. In dit programma waren er 2 dierenartsen aan het woord. Het radio-fragment kunt u hier terugluisteren (http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2016-04-05/13:00 op 12 minuten en 25 seconden).

Wij willen graag onze visie geven omtrent het onderwerp “vers vlees”. We kunnen hier eigenlijk heel kort over zijn. Er zijn op dit moment veel verschillende kwaliteiten en soorten vers vlees beschikbaar zoals zelf gekocht vlees bij de slager, samengestelde vleespakketten, bijproducten van de slachterij die de hondenbezitter zelf moet mengen en fabrieksmatig geproduceerd vers vlees aangevuld met vitaminen en mineralen om het vlees nutritioneel compleet te maken. Het vers vlees van Farm Food, Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet en Rundvlees Compleet, valt in de laatste categorie. Ons vers vlees bevat alle vitaminen en mineralen die een hond nodig heeft. Hierdoor mogen de complete varianten van Farm Food Fresh zichzelf een complete hondenvoeding noemen en bestaat er geen kans op tekorten. Deze vitaminen en mineralen worden tijdens het productie proces in de vorm van een pre-mix aan het vleesmengsel toegevoegd.

Wilt u zien hoe Farm Food Fresh wordt gemaakt bekijk dan hier het productie-proces. https://www.youtube.com/watch?v=yzXWdeFDPW4

Natuurlijk moet u, net als bij het vlees wat u voor u zelf bereid, de nodige hygiëne-maatregelen in acht nemen. Wij vinden voorlichting hierover erg belangrijk en hebben hiervoor een kort instructie-filmpje beschikbaar. Bekijk dit filmpje hier. https://www.youtube.com/watch?v=PbEBu_ORMsA

Als het gaat om vers vlees en een mogelijke bacteriële besmetting: hier kunnen we heel lang of kort over zijn. In september 2015 verscheen er een artikel in de Telegraaf. Hieronder vindt u nogmaals onze visie aangaande vers vlees en bacteriën. Scroll naar beneden naar: Onze reactie op "rauw vlees"...


Nieuwe verpakking ...

Al enige tijd zijn wij bezig met de ontwikkeling van een nieuwe 4 kg verpakking Farm Food HE. Onze 4kg wordt van af nu verpakt onder beschermende atmosfeer.

Hierdoor is de houdbaarheid van een gesloten verpakking aanzienlijk verlengd tot tenminste 18 maanden na productiedatum zonder dat we gebruik maken van chemische antioxidanten en/of conserveringsmiddelen (want dat willen we niet). Ook blijft Farm Food HE in de tijd tussen productie en consumeren daarom langer vers.

Wat is “verpakken onder beschermende atmosfeer”?

Geciteerd van wikipedia: Bij het verpakken onder beschermende atmosfeer, ook wel MAP of Modified Atmosphere Packaging genaamd, worden gassen aangebracht binnen In de verpakking, waardoor het bederf van voedingswaren en medicatie Langzamer gaat dan bij verpakken met gewone lucht (‘lucht’ is ook een 'gas'. red.). De meest gebruikte gassen zijn koolzuurgas/kooldioxide, zuurstof en stikstof. Afhankelijk van de aard van het bederf dat moet worden tegengegaan worden verschillende soorten gassamenstellingen gebruikt.

In humane consumptie wordt deze methode al veel vaker toegepast om producten langer vers te houden. U kunt het kennen van de pakken koffie en zakken chips of nootjes.

Voor onze nieuwe verpakkingen maken we gebruik van een mengsel van koolzuurgas en stikstof. Dit zijn gassen die beide van nature in lucht voorkomen maar de verhouding is een klein beetje anders. Deze natuurlijke gassen zijn onschadelijk en hebben geen effect op de smakelijkheid van het voer. Wij passen deze techniek al een aantal jaar succesvol toe bij onze Farm Food HE Classic die verkocht wordt in Spanje en andere Zuid-Europese landen.

Na opening verdwijnt de bescherming en is Farm Food HE 2 maanden houdbaar in vergelijking tot de 6 maanden houdbaarheid bij onze papieren verpakking. Dit is vergelijkbaar met een zak chips; chips verliest na opening ook na verloop van tijd zijn smaak.

Omdat wij werken met ‘first in, first out’ kan het zijn dat bepaalde varianten nog verkrijgbaar zijn in de oorspronkelijke papieren verpakking en de andere in de nieuwe. Na verloop van tijd zullen alle 4 kg papieren verpakkingen vervangen zijn door de nieuwe, langer houdbare zak.

12 kg en 2 kg verpakking:

Op termijn zullen er ook verpakkingen van 12 kilogram en 2 kilogram met een gesloten houdbaarheid van 18 maanden beschikbaar komen. Ook voor deze verpakkingen geldt dat de voeding na opening van de zak 2 maanden houdbaar is.

De 15 kilogram papieren verpakkingen met een houdbaarheid van 6 maanden zullen blijven bestaan.

Let op dat Farm Food HE, na openen van de verpakking, moet kunnen ademen. Bewaar het daarom niet in een afgesloten plastic ton.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op via: Tel: 0548 61 99 77 of info@farmfood.nl


Onze reactie op "rauw vlees"...

Op 25 september 2015 verscheen er een artikel in de Telegraaf met de titel “Rauw vlees slecht voor hond én baas” (0.).

Om eventuele ongerustheid bij gebruikers of toekomstige gebruikers van Farm Food Fresh of andere vers-vlees-voeding weg te nemen willen we graag de stellingen in het artikel in de Telegraaf van 25-09-15 enigszins nuanceren.

Bij al het rauwe vlees is het altijd belangrijk dat u bij de bereiding én de bewaring ervan goede hygiëne-maatregelen in acht neemt om een besmetting met bacteriën te voorkomen. Dit geldt zowel voor voedsel wat u voor uzelf klaarmaakt of het voedsel (waaronder vers vlees) wat bestemd is voor uw hond. Dit houdt in dat u keuken-gerei na gebruik goed schoonmaakt en zorgt dat u uw handen wast na de bereiding ongeacht welk vlees u heeft bereidt. Farm Food Fresh bevat beslist niet meer bacteriën dan welk vlees u ook koopt bij slager of supermarkt.
 
Onze productielocatie staat onder controle van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) om op deze manier de voedselveiligheid te waarborgen. Het vlees dat wij gebruiken wordt dus maandelijkse gecontroleerd op de bacteriën die genoemd worden in het artikel.

Het in acht nemen van goede hygiëne om besmetting te voorkomen geldt overigens niet alleen voor rauw vlees. Wij vinden het noodzakelijk om u te informeren over voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor een bacterie-besmetting (bron: Kennisblad Salmonella Spp van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (*1.)).

Hiermee proberen wij aan te geven dat een eventuele bacteriële besmetting bij mens of hond niet afkomstig hoeft te zijn van het geven van rauw vlees maar dat het ook een andere oorzaak kan hebben.

Onze mening is dat dit artikel nogal ongenuanceerd is geschreven. Zo wordt er in het artikel geschreven dat er elk jaar 85.000 mensen ziek worden door een infectie welke is opgelopen door een dier. Echter wordt nergens genoemd hoe groot het aandeel honden is onder de categorie "dieren" die daadwerkelijk rauw vlees hebben gegeten.

Bovendien wordt in het artikel de term ESBL vaak gebruikt als de grote boosdoener die door rauw vlees zou worden verspreid. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) schrijft hierover op haar site: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/ESBL

Citaat: ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. Hoewel de term ESBL strikt genomen staat voor de enzymen die de antibiotica afbreken, wordt zij in de praktijk gebruikt om de bacteriën zelf aan te duiden. De bacteriën die ESBL's kunnen produceren zijn vaak gewone darmbacteriën (Klebsiella, Escherichia coli). Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen infecties veroorzaken, soms zelfs ernstig. Met name in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem.

In het Telegraaf-artikel wordt het volgende aangegeven: “80% van de geteste honden draagt de bacterie”. Wij hebben het volledige wetenschappelijke artikel (*2.) opgevraagd en zorgvuldig doorgelezen. De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de relatie tussen het voorkomen van een besmetting en het eten van rauw vlees met grote voorzichtigheid benaderd moet worden. De bacteriën worden wel aangetroffen in de ontlasting maar er is niet aangetoond dat deze afkomstig zijn van het vlees.

Bij nadere bestudering van de diverse artikelen die gaan over ESBL-vormende bacteriën komt duidelijk naar voren dat het veelvuldig gebruik van antibiotica de grootste bron is van de verspreiding van deze bacteriën.

Uit de duizenden e-mails die wij in de loop der jaren hebben ontvangen van eigenaren met honden die problemen hebben met hun ontlasting en of huid komt in de meeste gevallen naar voren dat hun honden, voordat zij met ons in contact kwamen, reeds heel vaak behandeld waren met antibiotica. Dus om zomaar een voeding die heel veel heeft bijgedragen aan het herstel van de problemen als boosdoener aan te wijzen als slecht gaat wel heel ver en mist ons inziens elk bestaansrecht. Wij denken dat de term “Wie de schoen past trekke hem aan” beter op zijn plaats is. Een ding is wel duidelijk: Alleen eerlijk en objectief onderzoek kan een einde maken aan deze eindeloze discussie. Vooral in het belang van de gezondheid van onze honden.

Was getekend, Farm Food Hondenvoeding. 26 sept. 2015.

0. http://www.telegraaf.nl/binnenland/24536715/__Rauw_vlees_slecht_voor_hond_en_baas__.html
1. Indien u dit wenst sturen wij u dit kennisblad graag toe.
2. Baede et. al. Longitudinal Study of Extended-Spectrum-Beta-Lactamase- and AmpC-Producing Enterobacteriaceae in Houshold Dogs.  Antimicrobial Agents and Chemotherapy, June 2015, volume 59, Number 6


Dierlijke (bij)producten en de Keuringsdienst van Waarde.

Naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde op 23 oktober 2014. kregen wij van een aantal consumenten de afgelopen week vragen waar we graag antwoord op willen geven.

Helaas zijn wij door de programma-makers van de Keuringsdienst van Waarde niet benaderd om mee te werken aan dit item. Wij vinden dit heel jammer. We hadden ook aan dít item graag willen meewerken, zeker omdat zij ons een paar maanden geleden hebben benaderd of wij wilden meewerken aan het item over hondenkluiven.

Hieronder geven wij wat meer informatie over het item 'hondenkluiven'.

Onze directeur Gerrit de Weerd, is zoals gezegd in april van dat jaar, door de Keuringsdienst van Waarde (KVW) benaderd om mee te werken aan het item over hondenkluiven. Hij heeft destijds ruim 3 uur met een medewerker gesproken over de productie van hondenkluiven. Ons bedrijf importeerde deze kauwkluiven uit Brazilië en de KVW vroeg of zij de fabriek mochten bezoeken en of wij hier aan mee wilden werken. Wij stonden hier helemaal voor open en hebben contact opgenomen met de productie-locatie. Omdat alle productielocaties in Brazilië kampen met een zeer groot tekort, door een toenemende vraag vanuit de humane sector, aan onderhuidsbindweefsel (de grondstof voor onze witte Rawhide kluiven) draaiden de fabrieken op dat moment niet en had het dus voor de KVW geen zin om de fabriek in Brazilië te bezoeken.

Door Gerrit de Weerd werd echter wel aangegeven dat er nogal wat kwaliteitsverschillen bestonden tussen de verschillende hondenkluiven en raadde hen aan om de verschillende kluiven uit de verschillende regios van de wereld (waaronder Thailand en China) te laten onderzoeken.

Een deel van dit gesprek is vervolgens ook uitgezonden in het programma (zie vanaf 22 minuut, 05 seconden: keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/02-10-2014).

Dierlijke (bij)producten.

Over dierlijke (bij)producten graag het volgende: wij spreken bij voorkeur niet over dierlijke bijproducten, maar over dierlijke producten. Zo staat dit ook op onze verpakking.

Voor Farm Food HE (onze geperste brokken) gebruiken wij rundvleesmeel, hemoglobine-poeder (een zeer hoogwaardige eiwitbron met een hele hoge biologische waarde en een zeer positieve werking op o.a. de darmgezondheid) en rundervet. Voor Farm Food Fresh (ons diepvries versvlees) wordt o.a. runderpens, runderhart, steekvlees (Zie noot onderaan dit artikel ), runderkopvlees, schapenvet en runderlever gebruikt.

Alle dierlijke producten die wij gebruiken zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Wij kunnen en mogen alleen goedgekeurde dierlijke producten gebruiken om de volgende reden:

Dierlijke (bij)producten zijn verdeeld in 3 verschillende categorieën: Categorie 1, 2 en 3.

Het is bij Europese en Nederlandse wet verboden om zieke dieren en kadavers te verwerken in voeding voor mens en dier. Zieke dieren die zijn overleden gaan niet naar het slachthuis maar worden opgehaald door het destructie-bedrijf om vervolgens te worden vernietigd (lees: verbrand), juist om te voorkomen dat de ziekte zich via mens of dier kan verspreiden. Dit materiaal wordt gekenmerkt als Categorie 1 materiaal en wordt volledig gescheiden van producten die bestemd zijn voor diervoeding en humane voeding. Deze maatregel is na de BSE-crisis begin jaren 2000 aangescherpt. Categorie 2 materiaal bestaat onder andere uit zogenaamde 'darmpakketten' met darminhoud. Ook Categorie 2 materiaal wordt verbrand of kan worden verwerkt tot organische meststof.

Vlees en dierlijke producten die bestemd zijn voor huisdiervoeders en afkomstig zijn van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie moeten volgens de wet worden gekenmerkt als Categorie 3 materiaal. Alleen deze producten mogen worden verwerkt in huisdiervoeders en worden strikt gescheiden gehouden van categorie 1 en 2 materiaal om verspreiding van dierziekten en schadelijke stoffen te voorkomen.

Daarnaast staan slachterijen onder controle van dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Vlees en dierlijke producten van gezonde dieren worden continue gecontroleerd door de NVWA voordat deze de voedselketen, inclusief de diervoederketen, in gaan.

Controle van de dierlijke producten die wij gebruiken heeft dus o.a. plaats gevonden in de slachterij. Daarnaast vinden er in het verdere productie-proces regelmatig kwaliteitscontroles plaats (dit is een verplichting die ons wordt opgelegd door de Nederlandse wet). Ook onze productielocatie staat onder toezicht van de NVWA. We worden dus regelmatig bezocht door de wetgever.

Het rundvet dat wij gebruiken is van een zogenaamde 'lage smelt-temperatuur' en is afkomstig van een Nederlandse producent. Een 'lage smelt-temperatuur' houdt in dat het vet niet hoger verhit is geweest dan 90 graden. Deze productie-methode van vet wordt alleen toegepast bij vetten die o.a. bestemd zijn voor de humane consumptie.

Zoals hierboven al aangegeven mag dit vet niet afkomstig zijn van categorie 1 of 2 materiaal (zieke dieren, kadavers of darmpakketten.

Al met al hadden wij graag gezien dat de Keuringsdienst van Waarde niet alle bedrijven over één kam hadden geschoren. De indruk werd jammer genoeg gewekt dat geen enkel huisdiervoederbedrijf, met uitzondering van 2 hondenvoederproducenten, mee wilde werken. Dit is dus pertinent onwaar omdat ook wij, zoals in het begin gezegd, niet zijn benaderd voor dit item.

Daarnaast werd naar onze mening niet duidelijk gemaakt dat er een duidelijk verschil is tussen categorie 1 en 2 materiaal (kadavers en afval wat niet in de diervoeding verwerkt mag worden) en vlees en dierlijke producten die wel in hondenvoer verwerkt mogen worden (categorie 3 materiaal). We hopen dan ook dat de Keuringsdienst van Waarde hierover een tweede item gaat/wil maken.

Noot:

Als een koe geslacht wordt dan moet het bloed worden verwijderd. Op de plek waar de slagaders zijn doorgestoken bevindt zich vlees dat beschadigd is. Dit wordt allemaal weggesneden en wordt dan aangeboden onder de naam “steekvlees”.

Meer informatie de 3 categorieën dierlijke bijproducten op de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA): 
vwa.nl/onderwerpen/dierlijke-bijproducten-dierlijk-afval/dossier/dierlijke-bijproducten/de-3-categorieen-dierlijke-bijproducten