Op 25 september 2015 verscheen er een artikel in de Telegraaf met de titel “Rauw vlees slecht voor hond én baas” (0.).

Om eventuele ongerustheid bij gebruikers of toekomstige gebruikers van Farm Food Fresh of andere vers-vlees-voeding weg te nemen willen we graag de stellingen in het artikel in de Telegraaf van 25-09-15 enigszins nuanceren.

Bij al het rauwe vlees is het altijd belangrijk dat u bij de bereiding én de bewaring ervan goede hygiëne-maatregelen in acht neemt om een besmetting met bacteriën te voorkomen. Dit geldt zowel voor voedsel wat u voor uzelf klaarmaakt of het voedsel (waaronder vers vlees) wat bestemd is voor uw hond. Dit houdt in dat u keuken-gerei na gebruik goed schoonmaakt en zorgt dat u uw handen wast na de bereiding ongeacht welk vlees u heeft bereidt. Farm Food Fresh bevat beslist niet meer bacteriën dan welk vlees u ook koopt bij slager of supermarkt.
 
Onze productielocatie staat onder controle van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten) om op deze manier de voedselveiligheid te waarborgen. Het vlees dat wij gebruiken wordt dus maandelijkse gecontroleerd op de bacteriën die genoemd worden in het artikel.

Het in acht nemen van goede hygiëne om besmetting te voorkomen geldt overigens niet alleen voor rauw vlees. Wij vinden het noodzakelijk om u te informeren over voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor een bacterie-besmetting (bron: Kennisblad Salmonella Spp van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (*1.)).

Hiermee proberen wij aan te geven dat een eventuele bacteriële besmetting bij mens of hond niet afkomstig hoeft te zijn van het geven van rauw vlees maar dat het ook een andere oorzaak kan hebben.

Onze mening is dat dit artikel nogal ongenuanceerd is geschreven. Zo wordt er in het artikel geschreven dat er elk jaar 85.000 mensen ziek worden door een infectie welke is opgelopen door een dier. Echter wordt nergens genoemd hoe groot het aandeel honden is onder de categorie "dieren" die daadwerkelijk rauw vlees hebben gegeten.

Bovendien wordt in het artikel de term ESBL vaak gebruikt als de grote boosdoener die door rauw vlees zou worden verspreid. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) schrijft hierover op haar site: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/ESBL

Citaat: ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. Hoewel de term ESBL strikt genomen staat voor de enzymen die de antibiotica afbreken, wordt zij in de praktijk gebruikt om de bacteriën zelf aan te duiden. De bacteriën die ESBL's kunnen produceren zijn vaak gewone darmbacteriën (Klebsiella, Escherichia coli). Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen infecties veroorzaken, soms zelfs ernstig. Met name in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem.

In het Telegraaf-artikel wordt het volgende aangegeven: “80% van de geteste honden draagt de bacterie”. Wij hebben het volledige wetenschappelijke artikel (*2.) opgevraagd en zorgvuldig doorgelezen. De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de relatie tussen het voorkomen van een besmetting en het eten van rauw vlees met grote voorzichtigheid benaderd moet worden. De bacteriën worden wel aangetroffen in de ontlasting maar er is niet aangetoond dat deze afkomstig zijn van het vlees.

Bij nadere bestudering van de diverse artikelen die gaan over ESBL-vormende bacteriën komt duidelijk naar voren dat het veelvuldig gebruik van antibiotica de grootste bron is van de verspreiding van deze bacteriën.

Uit de duizenden e-mails die wij in de loop der jaren hebben ontvangen van eigenaren met honden die problemen hebben met hun ontlasting en of huid komt in de meeste gevallen naar voren dat hun honden, voordat zij met ons in contact kwamen, reeds heel vaak behandeld waren met antibiotica. Dus om zomaar een voeding die heel veel heeft bijgedragen aan het herstel van de problemen als boosdoener aan te wijzen als slecht gaat wel heel ver en mist ons inziens elk bestaansrecht. Wij denken dat de term “Wie de schoen past trekke hem aan” beter op zijn plaats is. Een ding is wel duidelijk: Alleen eerlijk en objectief onderzoek kan een einde maken aan deze eindeloze discussie. Vooral in het belang van de gezondheid van onze honden.

Was getekend, Farm Food Hondenvoeding. 26 sept. 2015.

0. http://www.telegraaf.nl/binnenland/24536715/__Rauw_vlees_slecht_voor_hond_en_baas__.html
1. Indien u dit wenst sturen wij u dit kennisblad graag toe.
2. Baede et. al. Longitudinal Study of Extended-Spectrum-Beta-Lactamase- and AmpC-Producing Enterobacteriaceae in Houshold Dogs.  Antimicrobial Agents and Chemotherapy, June 2015, volume 59, Number 6


Vacature:

Voor het rayon West Nederland zoeken wij een enthousiaste buitendienstmedewerker.

Functieprofiel:

 • Je bent bekend met of werkt in de huisdiervoedingsbranche.
 • Je bent zeer klantgericht in denken en doen.
 • je hebt minimaal een MBO/HBO werk- en denkniveau en wil je blijven ontwikkelen.
 • Je kunt zeer goed zelfstandig werken en durft ook verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je kunt je volledig vinden in de Farm Food filosofie.
 • Je bent een echte teamspeler.
 • Je hebt geen 9-5 mentaliteit en bent ook bereid in de weekenden te werken (beurzen e.d.).
 • Je kunt goed overweg met de moderne software en technologieën zoals tekstverwerking, spreadsheets, smartphone, tablet, internet et cetera.
 • Je woont in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht of bent bereid daar op termijn te gaan wonen.

Wij bieden:

 • Een volledige baan in een professioneel en hecht team.
 • Een goed vast salaris, in overeenstemming met de functie.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Professionele ondersteuning om tot volledige ontplooiing te kunnen komen.

Ken je ons bedrijf nog niet (goed), neem dan onze website goed door om een 1e indruk te krijgen van ons bedrijf en onze filosofie.

Heb je interesse om ons team te versterken, stuur dan je sollicitatiebrief met CV vóór 1 oktober naar vacature@farmfood.nl 
Doe je het liever per post, stuur dan de brief met CV naar:

Farm Food BV
t.a.v. Gerrit de Weerd
Veenweg 13a
7443 PA Nijverdal.

De door ons ontvangen open sollicitaties worden meegenomen in deze selectieprocedure.


Farm Food over dierlijke (bij)producten en de Keuringsdienst van Waarde.

Naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde op 23 oktober 2014. kregen wij van een aantal consumenten de afgelopen week vragen waar we graag antwoord op willen geven.

Helaas zijn wij door de programma-makers van de Keuringsdienst van Waarde niet benaderd om mee te werken aan dit item. Wij vinden dit heel jammer. We hadden ook aan dít item graag willen meewerken, zeker omdat zij ons een paar maanden geleden hebben benaderd of wij wilden meewerken aan het item over hondenkluiven.

Hieronder geven wij wat meer informatie over het item 'hondenkluiven'.

Onze directeur Gerrit de Weerd, is zoals gezegd in april van dat jaar, door de Keuringsdienst van Waarde (KVW) benaderd om mee te werken aan het item over hondenkluiven. Hij heeft destijds ruim 3 uur met een medewerker gesproken over de productie van hondenkluiven. Ons bedrijf importeerde deze kauwkluiven uit Brazilië en de KVW vroeg of zij de fabriek mochten bezoeken en of wij hier aan mee wilden werken. Wij stonden hier helemaal voor open en hebben contact opgenomen met de productie-locatie. Omdat alle productielocaties in Brazilië kampen met een zeer groot tekort, door een toenemende vraag vanuit de humane sector, aan onderhuidsbindweefsel (de grondstof voor onze witte Rawhide kluiven) draaiden de fabrieken op dat moment niet en had het dus voor de KVW geen zin om de fabriek in Brazilië te bezoeken.

Door Gerrit de Weerd werd echter wel aangegeven dat er nogal wat kwaliteitsverschillen bestonden tussen de verschillende hondenkluiven en raadde hen aan om de verschillende kluiven uit de verschillende regios van de wereld (waaronder Thailand en China) te laten onderzoeken.

Een deel van dit gesprek is vervolgens ook uitgezonden in het programma (zie vanaf 22 minuut, 05 seconden: keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/02-10-2014).

Dierlijke (bij)producten.

Over dierlijke (bij)producten graag het volgende: wij spreken bij voorkeur niet over dierlijke bijproducten, maar over dierlijke producten. Zo staat dit ook op onze verpakking.

Voor Farm Food HE (onze geperste brokken) gebruiken wij rundvleesmeel, hemoglobine-poeder (een zeer hoogwaardige eiwitbron met een hele hoge biologische waarde en een zeer positieve werking op o.a. de darmgezondheid) en rundervet. Voor Farm Food Fresh (ons diepvries versvlees) wordt o.a. runderpens, runderhart, steekvlees (Zie noot onderaan dit artikel ), runderkopvlees, schapenvet en runderlever gebruikt.

Alle dierlijke producten die wij gebruiken zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Wij kunnen en mogen alleen goedgekeurde dierlijke producten gebruiken om de volgende reden:

Dierlijke (bij)producten zijn verdeeld in 3 verschillende categorieën: Categorie 1, 2 en 3.

Het is bij Europese en Nederlandse wet verboden om zieke dieren en kadavers te verwerken in voeding voor mens en dier. Zieke dieren die zijn overleden gaan niet naar het slachthuis maar worden opgehaald door het destructie-bedrijf om vervolgens te worden vernietigd (lees: verbrand), juist om te voorkomen dat de ziekte zich via mens of dier kan verspreiden. Dit materiaal wordt gekenmerkt als Categorie 1 materiaal en wordt volledig gescheiden van producten die bestemd zijn voor diervoeding en humane voeding. Deze maatregel is na de BSE-crisis begin jaren 2000 aangescherpt. Categorie 2 materiaal bestaat onder andere uit zogenaamde 'darmpakketten' met darminhoud. Ook Categorie 2 materiaal wordt verbrand of kan worden verwerkt tot organische meststof.

Vlees en dierlijke producten die bestemd zijn voor huisdiervoeders en afkomstig zijn van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie moeten volgens de wet worden gekenmerkt als Categorie 3 materiaal. Alleen deze producten mogen worden verwerkt in huisdiervoeders en worden strikt gescheiden gehouden van categorie 1 en 2 materiaal om verspreiding van dierziekten en schadelijke stoffen te voorkomen.

Daarnaast staan slachterijen onder controle van dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Vlees en dierlijke producten van gezonde dieren worden continue gecontroleerd door de NVWA voordat deze de voedselketen, inclusief de diervoederketen, in gaan.

Controle van de dierlijke producten die wij gebruiken heeft dus o.a. plaats gevonden in de slachterij. Daarnaast vinden er in het verdere productie-proces regelmatig kwaliteitscontroles plaats (dit is een verplichting die ons wordt opgelegd door de Nederlandse wet). Ook onze productielocatie staat onder toezicht van de NVWA. We worden dus regelmatig bezocht door de wetgever.

Het rundvet dat wij gebruiken is van een zogenaamde 'lage smelt-temperatuur' en is afkomstig van een Nederlandse producent. Een 'lage smelt-temperatuur' houdt in dat het vet niet hoger verhit is geweest dan 90 graden. Deze productie-methode van vet wordt alleen toegepast bij vetten die o.a. bestemd zijn voor de humane consumptie.

Zoals hierboven al aangegeven mag dit vet niet afkomstig zijn van categorie 1 of 2 materiaal (zieke dieren, kadavers of darmpakketten.

Al met al hadden wij graag gezien dat de Keuringsdienst van Waarde niet alle bedrijven over één kam hadden geschoren. De indruk werd jammer genoeg gewekt dat geen enkel huisdiervoederbedrijf, met uitzondering van 2 hondenvoederproducenten, mee wilde werken. Dit is dus pertinent onwaar omdat ook wij, zoals in het begin gezegd, niet zijn benaderd voor dit item.

Daarnaast werd naar onze mening niet duidelijk gemaakt dat er een duidelijk verschil is tussen categorie 1 en 2 materiaal (kadavers en afval wat niet in de diervoeding verwerkt mag worden) en vlees en dierlijke producten die wel in hondenvoer verwerkt mogen worden (categorie 3 materiaal). We hopen dan ook dat de Keuringsdienst van Waarde hierover een tweede item gaat/wil maken.

Noot:

Als een koe geslacht wordt dan moet het bloed worden verwijderd. Op de plek waar de slagaders zijn doorgestoken bevindt zich vlees dat beschadigd is. Dit wordt allemaal weggesneden en wordt dan aangeboden onder de naam “steekvlees”.

Meer informatie de 3 categorieën dierlijke bijproducten op de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA): 
vwa.nl/onderwerpen/dierlijke-bijproducten-dierlijk-afval/dossier/dierlijke-bijproducten/de-3-categorieen-dierlijke-bijproducten